Waarom Amalia, Ariane en Alexia bepaalde spelletjes niet mogen spelen

Zó worden de kleine prins(es)jes opgevoed.

Royals zijn de influencers van weleer: gewone burgers keken vol bewondering naar hoe het heurt qua opvoeding. Maar wat zijn de opvoedregels van de mini-royals anno 2019?

Speelkwartier

Buitenspelen is wel een dingetje, in verband met veiligheid. Prinsen en prinsessen kunnen natuurlijk moeilijk verstoppertje spelen in een random park, omdat er uit noodzaak een leger beveiliging achteraan huppelt. Onze Triple A’s van Oranje hebben het geluk dat ze neefjes en nichtjes om hen heen hebben en wonen op landgoed De Horsten in Wassenaar, waar ze gezamenlijk kunnen ravotten.

Huishoudelijke taken

Ook de koninklijke kroost krijgt huishoudelijke taken. Want dat je je eigen bed nooit zelf op hoeft te maken, wil niet zeggen dat je niet dient te weten hoe dat moet. Prinses Estelle van Zweden (7) heeft om die reden leren bakken en daar samen met mama, kroonprinses Victoria, haar hobby van gemaakt.

Kunst en Cultuur

Natuurlijk worden mini-royals ook gewoon op de kermis gespot, maar ze moeten hun cultuurkennis wel meer ontwikkelen dan hun ‘gewone’ vriendjes en vriendinnetjes. Als royal ben je een allrounder; je moet van alles een beetje weten. Dus kunst en cultuur worden er met de paplepel ingegoten. Kate Middleton is dol op ballet, en neemt dochter Charlotte (4) regelmatig mee naar een voorstelling. Meteen een goede les in stilzitten en concentreren.

Dresscode

Dat Prins George (6) tot zijn achtste geen lange broeken draagt, helemaal volgens traditie, is bekend. De Noorse prinsenkinderen zijn qua dresscode juist heel gewoon en lekker Scandi. In Spanje houden ze meer van klassiek: koningin Letizia trekt zelf rustig een Zara’tje of een vondst van Asos aan tijdens een staatsbezoek, maar haar dochters Leonor (13) en Sofia (12) niet. Hun jurkjes zijn een beetje sixties geïnspireerd, maar tijdloos. En dat is belangrijk,want die foto’s moeten een publiekelijk leven lang mee.

Zomerkamp

Terwijl de Spaanse zusjes ieder jaar op een sportkamp in de VS gaan, brengt de Japanse kroonprinses Aiko (17) haar zomers door in Groot-Brittannië waar ze deelneemt aan het summer program van de kostschool Eton College. Hier werkt ze aan haar Engels én aan haar zelfvertrouwen. Ze is op school in Japan erg gepest en daardoor nog steeds onzeker.

Klederdracht

Kroonprins Jigme van Bhutan (3) wordt meestal in geel gezien, de nationale kleur. Ook Christian (14), Isabella (12) en de tweeling Vincent en Josephine (8) van Denemarken geven soms acte de présence in lokale klederdracht, zoals tijdens hun officiële bezoek aan de Faeröer-eilanden. Heel traditioneel, maar ook een beetje modern genderfluïde: de jongens dragen een rood kapje, de meisjes een blauwe.

Cadeaus

Willem-Alexander stelde het niet op prijs toen dochter Amalia (15) van bewonderaars een pony cadeau kreeg. Snappen we. Het klassieke concert voor haar twaalfde verjaardag vond hij een beter plan. De Britse royals houden precies bij welke cadeaus er binnenkomen, en van wie. Die lijsten worden – hoe fijn – ook gepubliceerd. Zo weten we dat baby Archie Harrison zijn eerste paar manchetknopen al heeft ontvangen, net als traditionele wapens uit Fiji.

Mobiele telefoons

Amalia (15), Alexia (14) en Ariane (12) krijgen de oude smartphones van hun ouders. Nou ja, die mogen ze gebruiken. “Wij hebben er zeggenschap over”, zei koning Willem-Alexander streng. “’s Avonds en op vakantie gaan ze uit.”

Social media

Is ze het wel of niet? Vorig jaar dook ineens een openbaar Instagramaccount (@f_4_u2) op van prinses Alexia (ze was het naar verluidt echt) met modelooks. Yay or nah, vraagt ze bij flatlays van zorgvuldig gekozen looks, compleet met make-up en accessoires. Sinds het nieuws bekend werd, maakte Alexia snel een privé-account aan. Vrijwel alle jonge Nederlandse royals hebben een socialmedia-account, maar ook een hechte vriendengroep die niets lekt. Gelukkig maar.

Buigen of niet?

Ja, maar nee. De Noorse Ingrid Alexandra duwde ooit haar moeder bruut aan de kant om oma, koningin Sonja, enthousiast in de armen te vliegen. Ook prinses Beatrix verwacht niet dat haar roedel kleinkinderen voor haar buigt. Queen Elizabeth wel. Die heeft acht achterkleinkinderen en ja, vanaf een jaar of vijf moeten de jongens hun hoofd respectvol buigen en de meisjes licht door de knieën als ze granny zien. Gelukkig hoeft dit maar één keer per dag, de eerste keer dat je haar tegenkomt.

Talen

De kinderen van William en Kate spreken thuis keurig Brits én Spaans. Hun nanny Maria komt uit Spanje en leert de kleintjes zo spelenderwijs een tweede taal. Dat maakt Spaans – een must
voor royals – straks iets makkelijker. De Deense prinsjes en prinsesjes spreken naast Deens ook Engels (moeder Mary komt uit Tasmanië).

Make-up

Amalia houdt wel van een beetje maquillage. Zelfs op de voetbaltribune met papa, verscheen ze in full glam. Tijdens de officiële fotosessie kort daarna droeg ze opeens een stuk minder makeup. Ook Alexia is dol op cosmetica, en vooral op mascara. Net als de Noorse prinses Ingrid Alexandra (15), al gaat die voor een meer natuurlijke look.

Tekst: Agnes Hofman Beeld: BSR

Laatste nieuws