Shannen Doherty: ‘Het voelde zo goed om het verdriet om Luke te kunnen delen’

We leven met haar mee.

Shannen Doherty was nooit van plan terug te keren naar haar 90210-roots. Maar na een zware periode is ze blij met de satirische revival.

90210

Wie Shannen Doherty (48) hoort praten over de jarennegentighitshow Beverly Hills, 90210 zou bijna vergeten dat de actrice de serie destijds met gillende ruzie verliet. “De originele show was zo’n programma waar scholieren naar keken en elke aflevering wel iets van konden opsteken. Het was een serie die ouders de gelegenheid gaf bepaalde zaken eens met hun tieners te bespreken. Nou, zo’n show maken we deze keer dus zeker niet”, lacht ze als ze het heeft over revival-serie BH90210. Daarin spelen Doherty en haar collega’s Tori Spelling, Jennie Garth, Jason Priestley, Ian Ziering, Brian Austin Green en Gabrielle Carteris overdreven versies van zichzelf. In de serie besluiten hun alterego’s een reboot te maken van Beverly Hills, 90210.

Lees ook: Dit gebeurde er met de rol van Luke Perry in Riverdale

Tragische gebeurtenis

De actrice was heel lang helemaal niet geïnteresseerd in een terugkeer in de iconische show, waarin ze vier seizoenen Brenda Walsh speelde. Ook niet toen Garth en Spelling bij haar aanklopten met het idee een soort satire te maken. Het plan stond haar wel aan, maar de timing was niet goed. “Ik was niet op een plek in mijn leven waarbij ik achterom wilde kijken”, vertelt Doherty, die de afgelopen jaren zware behandelingen tegen borstkanker onderging. De ziekte kwam ze in 2017 te boven, maar ze is voor altijd veranderd.

“Ik leef nu meer in het moment, want ik realiseer me dat elke dag die je krijgt een cadeautje is.” Dat ze uiteindelijk toch ‘ja’ zei, was het gevolg van een andere tragische gebeurtenis. Begin maart overleed Luke Perry aan de gevolgen van een beroerte. De dood van haar oud-collega, die in de serie Brenda’s grote liefde Dylan speelde, trof haar als een mokerslag. “Luke en ik zouden samen aan een project gaan werken en ineens was hij er niet meer. Daardoor zijn we als cast weer bij elkaar gekomen, en het voelde zo goed om het verdriet te kunnen delen. Het heeft ons allemaal enorm geholpen om juist nú aan de revival te werken. Zodat we troost bij elkaar konden vinden, maar ook zodat we Luke konden eren.”

Zelfspot

In de revivalserie staat de cast meerdere keren stil bij de dood van de acteur. Het zijn de zwaardere momenten in de comedy, waarin de acteurs verder vooral zichzelf vaak op de hak nemen. Zo zijn de andere castleden overduidelijk not amused als Doherty komt opdraven, een verwijzing naar de vele ruzies die de actrice zou hebben geschopt in de hoogtijdagen van de show. “We hebben allemaal gelukkig genoeg zelfspot, en mochten zelf bepalen hoe persoonlijk dat zou worden. Maar niemand hield zich erg in. Het is heerlijk jezelf een beetje voor lul te zetten.” Spijt van haar jaren als tieneridool heeft Doherty niet. “Het was een periode van ups en downs. Voor mij was het geen makkelijke tijd, om meerdere redenen waarover ik niet ga uitweiden. Maar het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Elke stap in de juiste richting én elke misstap maken je wie je bent. En voor beide ben ik eeuwig dankbaar.”

Tekst: Daniëlle Kool, beeld: BSR

Laatste nieuws