doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Real life: 'Het touwtje brak en één balletje kwam vast te zitten, diep in mijn vagina'

Sexspeeltjes zijn gevaarlijker dan je denkt.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Real life: 'Het touwtje brak en één balletje kwam vast te zitten, diep in mijn vagina'

Zoekgeraakte vibrators en vastzittende penisringen; ze zien het steeds vaker op eerste hulp. Daarom wordt er nu gesproken over het aanscherpen van de regels, zodat die sexspeeltjes veiliger worden.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Operatief verwijderen

Annemarie van der Velden is spoedeisende hulparts en krijgt regelmatig te maken met patiënten met een vastzittende dildo of vibrator. “Ik denk dat het heel goed is dat er afspraken komen over de veiligheid van sexspeeltjes. Ik zou bijvoorbeeld pleiten voor iets van een handvat of een ringetje aan een sexspeeltje. Iets waarmee je het kunt pakken. Een vibrator is bijvoorbeeld niet bedoeld om in te brengen, maar mensen doen dat toch. Als zo’n speeltje te ver wordt ingebracht en ze kunnen er niet meer bij, dan is het wel zo handig dat er iets aan zo’n voorwerp zit waardoor je er grip op hebt. Veel speeltjes zijn glad en afgerond aan de onderkant. We moeten het dan met een tang of zelfs operatief verwijderen”, legt de arts uit. “Mijn vriend en ik wilden experimenteren met een geitenoog: een ring met haren die hij om zijn eikel doet”, vertelt Tamara. “Na de sex konden we dat ding niet meer vinden. We hebben het hele bed afgezocht en ontdekten toen dat-ie bij mij naar binnen was geschoten. Mijn vriend heeft ’m uiteindelijk met een pincet moeten verwijderen, heel gênant.”

Goedkope dildo's

Omdat er voor dit soort producten nog geen internationale regelgeving is, kunnen producenten en retailers hun eigen testmethodes en kwaliteitssystemen toepassen. Dat moet veranderen, vindt de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (IOS). Deze maand gaan ze om de tafel om afspraken te maken over veiligheidseisen voor toys die ‘in direct contact komen met de genitaliën, de anus of beide’. Een goede zaak, vindt ook Laura Staal van de erotische webwinkel misssteel.nl. “Er worden op internet helaas veel goedkope, merkloze toys uit China verkocht, en ook de handleiding laat vaak te wensen over. Een algemene richtlijn met wat er zeker niet in mag zitten qua materiaal en een richtlijn voor een handleiding, lijkt me een goed plan. Ook te goedkoop materiaal zou verboden moeten worden. Er zijn producenten die bestsellers van de grote merken namaken in een heel goedkope versie. Je betaalt dan in plaats van honderd euro, dertig euro. Zo’n speeltje kan tijdens de sex kapot gaan, dus koop altijd iets van een erkend merk.” Dat deed Sandra niet toen ze met haar scharrel vaginale balletjes gebruikte. “Hij trok ze uit zijn nachtkastje, en het leek mij wel spannend om eens te proberen. Bleken het van die goedkope dingen te zijn uit een sexpakket dat hij op het internet had gekocht. Het touwtje brak en één balletje kwam vast te zitten, diep in mijn vagina. Ik moest midden in de nacht naar de eerste hulp om het te laten verwijderen, en heb nog weken met pijn rondgelopen.”

Op de intensive care

Toch denkt Laura Staal dat de meeste ongelukken niet worden veroorzaakt door een product dat niet deugt, maar door ‘het niet lezen van de gebruiksaanwijzing’ en ‘het gebrek aan gezond verstand’. Steeds meer mensen melden zich op de eerste hulp. Vaak zijn dat zoekgeraakte dildo’s, maar nog vaker andere voorwerpen. Denk aan bierflesjes, wortels, tandenborstels of vazen. Van der Velden: “We zien het echt regelmatig. Hoe vaak precies, is niet te zeggen, omdat deze ongelukken geregistreerd worden als een ongeluk met ‘iets’ wat niet in het lichaam hoort, dat kan ook een kraal in de neus van een kind zijn.” Ze legt uit: “Anaal ingebrachte voorwerpen geven de meeste problemen. De vagina is minder diep, dus een voorwerp is dan makkelijker te pakken. Anaal ingebrachte voorwerpen zijn moeilijker te verwijderen en de gevolgen kunnen heel ernstig zijn. We hebben in het ziekenhuis waar ik werk in de afgelopen twee jaar een paar patiënten gehad die op de intensive care zijn beland door het anaal inbrengen van een scherp voorwerp. De ene door een grote bloeding vanuit de darm en de andere doordat de darm beschadigd raakte waardoor er poep vanuit de darm de buikholte inkwam en de patient heel ziek werd. Dit soort gevallen zijn heftig, je kunt er aan doodgaan.

Scherpe voorwerpen

Het is volgens de arts zeker niet zo dat alleen jonge, onervaren mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen. “De leeftijd varieert enorm. En we zien ook patiënten die dondersgoed weten dat dit echt niet verstandig is. Er zijn erbij die we niet voor het eerst zien, die gewoon opnieuw hebben gedaan wat we de vorige keer hebben moeten oplossen.” De meeste mensen schamen zich als ze met een dergelijk probleem op de eerste hulp komen. “Ze vertellen niet eerlijk wat er is gebeurd, terwijl dat voor ons heel belangrijk is, dan hoeven we niet op zoek te gaan naar het probleem. Vooral als er scherpe dingen zijn ingebracht, willen we dat zo snel mogelijk weten. Ook krijgen we nog steeds mensen die zeggen dat ze zijn uitgegleden in de douche. Technisch gezien kan het niet dat daardoor een voorwerp je anus of vagina ingaat, en dat gelooft dus ook niemand op de afdeling. Vertel gewoon de waarheid, dan kunnen we de beste zorg bieden, we zijn echt wel wat gewend.”

Tekst: Annemieke Riesebos Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');