doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Tips voor lenzendragers: deze 3 struggles zijn vanaf nu verleden tijd!

Thank us later!
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610531bcd3c6a img{#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610531bcd3c6a img{#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610531bcd3c6a img{#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-610531bcd3c6a img{#fig-610531bcd3c6a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Tips voor lenzendragers: deze 3 struggles zijn vanaf nu verleden tijd!

Contactlenzen, ze zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en vele Nederlanders kunnen inmiddels niet meer zonder. Ze geven direct goed zicht en bieden een leven met meer vrijheid. Toch kunnen er zich een aantal vervelende situaties voordoen, waarin je je als lenzendrager zeker herkent. Ken jij bijvoorbeeld de struggles van het in slaap vallen met je lenzen in? Heb je snel last van droge ogen? Een lange dag met lenzen in een no-go? Lees deze 3 tips en dat zanderige droge gevoel in je ogen is verleden tijd!

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Struggle 1: slapen met lenzen

Meestal is het niet de bedoeling dat je met je lenzen in slaap valt. Je bent lekker aan het Netflixen en ineens worden je ogen zwaar. Voor je het weet, ben je twee uur verder. Wéér met je lenzen in slaap gevallen. Je wordt vervolgens wakker met droge ogen. En hoe langer je er mee slaapt, des te schadelijker het is voor je ogen.

Al vergeet je je contactlenzen maar één keer uit te doen, toch kan het schade aanrichten aan je ogen. Slapen met je lenzen in, is als roulette spelen met de gezondheid van je ogen. Ze hebben zuurstof nodig om goed te functioneren. Deze zuurstof komt alleen binnen via de lucht. En je raadt het al: zodra je je ogen sluit, wordt ook de zuurstoftoevoer afgesloten. Geen pretje voor je ogen. Doordat je hoornvlies opzwelt, krijgen bacteriën de ruimte om zich te nestelen. En dat vergroot weer de kans op een infectie. Dan ben je nog verder van huis. Daarom is het altijd beter je lenzen uit te doen, ook voor een kort dutje.

De oplossing: 24-uurs lenzen

Maar wat als je dat toch te veel moeite kost? Daar is nu een oplossing voor: langdurig draagbare lenzen. Zuurstof doorlatende hydrogel contactlenzen kun je 24 uur per dag, 30 dagen achter elkaar dragen. Zelfs ’s nachts. Deze lenzen geven je na het slapen het gemak van je ogen open doen en direct helder en scherp zien. Je maakt je klaar en stapt de deur uit. Geen gedoe met het schoonmaken en het indoen van je lenzen. Ze zijn ook ideaal voor op vakantie, je hoeft een maand lang niet aan je lenzen te denken. Dat is pas echt vakantie!

Let erop dat je kiest voor zachte lenzen met een siliconenhydrogel & Aquaform-technologie. Nu denk je vast: Aqua..wat? Simpel gezegd, betekent dit dat de lenzen veel zuurstof doorlaten naar je ogen. Wat natuurlijk veel gezonder is. En een mooie bijkomstigheid is dat je deze lenzen maar één keer per maand hoeft te vervangen. Ook zijn deze lenzen perfect voor als je snel droge ogen hebt. Omdat de lenzen hydrofiel (vochtopnemend sponsachtig materiaal) zijn, is het niet nodig om ze extra te bevochtigen tussen het dragen door. Dat scheelt weer gesjouw met oogdruppels.

Struggle 2: droge ogen door airco of verwarming

Deze struggle ben ook jij zeker niet ontkomen: pijnlijke droge ogen na een lange reis of na een zomerdag op kantoor. Als je pech hebt kunnen je ogen door de verwarming en airco flink geïrriteerd raken. Ze voelen droog aan, branden, tranen en zijn rood. Zeker geen pretje!

Airco & verwarmings systemen verdampen je traanfilm. Hierdoor kunnen je ogen zich niet meer van voldoende zuurstof, hydratatie en voedingsstoffen voorzien. Daarnaast loop je met een uitgedroogde traanfilm risico op vervelende infecties.

De Oplossing: voldoende knipperen & lenzenvloeistof

Om voldoende traanvocht te produceren is het belangrijk om regelmatig te knipperen. Daarnaast kun je je traanfilm ondersteunen door gebruik te maken van oogdruppels. Koud in de winter? Trek liever wat extra dikke kleding aan en voorkom het aanzetten van een verwarming. Daarnaast kan het dragen van een bril in plaats van contactlenzen comfortabel zijn tijdens een lange reis. Toch liever contactlenzen dragen? Ga dan voor een zuurstof doorlatende variant.

Struggle 3: een lange werkdag & computerogen

Bijna 44% van kantoorwerkers heeft er last van: computerogen. Het ook wel genoemde CVS ´Computer Vision Syndrom´ ontstaat door onder andere de verminderde knipperactiviteit en het langdurig staren op korte afstand. Daarnaast is het blauwe licht, wat in het beeldscherm zit, funest voor zowel jouw ogen als slaap.

De oplossing

De oplossingen zijn simpel en je hebt er niet veel voor nodig. Probeer dit zeker uit:

  • Een blauwlicht filter in jouw bril of als instelling op jouw PC
  • Zorg voor een vochtige omgeving d.m.v. luchtbevochtigers, planten, thee & voldoende ventilatie
  • Maak gebruik van oogoefeningen, staar niet de gehele tijd alleen op je beeldscherm kijk eens in de zoveel tijd naar buiten. Lees hier meer handige oefeningen.
  • Maak gebruik van zachte contactlenzen met een speciale technologie die jouw ogen vochtig houden
  • Gebruik oogdruppels om de traanfilm niet uit te laten drogen

Iets voor jou?

Met lenzen ervaar je meer vrijheid en heb je op elk moment van de dag een perfect zicht. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Toch zijn ook drie grootste struggles te verhelpen met deze tips. Kies voor zachte hydrogel en/of zuurstofdoorlatende lenzen. Deze zijn er voor iedereen, of je nu bijziend of verziend bent, ouderdomsverziendheid (presbyopie) of een optische afwijking (astigmatisme) hebt. Toch is het belangrijk om met je oogspecialist te overleggen of deze lenzen en de manier van dragen wel geschikt zijn voor je ogen. Ben je benieuwd of contactlenzen iets voor jou zijn? Voorkom lenzenleed en laat je lenzen aanmeten en adviseren door een deskundige.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');