doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

De Money Diaries van Renée: 'Ik regel het dan via Social Deal of Groupon, zodat het niet zo duur is'

Wat geef jij uit?
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
De Money Diaries van Renée: 'Ik regel het dan via Social Deal of Groupon, zodat het niet zo duur is'

Grazia vroeg drie vrouwen om hun verdiensten bij te houden. Vandaag de beurt aan Renée Lamboo, moneyblogger en contentcreator.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Inkomsten uit eigen bedrijf: 4000 tot 10.000 euro bruto per maand
Loon: "Ik keer mezelf 3000 euro per maand uit en betaal daar elke maand alles van. Mijn mans salaris gaat naar de spaarrekening, aandelen en extra aflossingen op ons huis"
Vaste lasten: €1400
Boodschappen/eten: €500
Kleding: €75
Reizen: €200 sparen voor vakanties
Horeca: €200
Beauty: Ik ga eens per 7 weken naar de kapper en betaal €42 per knipbeurt
Overig: benzine €300, kinderopvang €300, krant €15

Speuren naar korting

"Ik schrijf blogs en maak vlogs over persoonlijke financiën voor verschillende bedrijven. Soms plaats ik die ook op mijn eigen site. Ik geef ook lezingen en cursussen, allemaal over financiën. Daar verdien ik mijn geld mee. Ooit had ik flinke schulden. Daardoor ben ik nog altijd heel bewust met geld bezig. Ik spaar, los mijn huis extra snel af en beleg. Ik doe mijn uitgaven zoveel mogelijk met korting. Mijn schoenen laat ik eerder maken dan dat ik nieuwe koop. Aan de andere kant doen we wel leuke dingen met z’n allen – mijn man en onze twee kinderen – maar ik regel dat dan wel via Social Deal of Groupon, zodat het niet zo duur is. Zo gingen we afgelopen week ontbijten bij Sol Beach in Scheveningen. We kregen croissantjes, yoghurt met granola, broodjes en beleg en waren maar 5,40 euro per persoon kwijt. Als ik dan naast me kijk en zie dat mensen hetzelfde eten voor de dubbele prijs, ben ik blij dat ik naar korting heb gespeurd."

Lees ook: De Money Diaries van Loesje Rambaldo: 'Die tas kon ik niet laten liggen – hij was afgeprijsd naar 650 euro'

Gerust gevoel

"Ik hou van uit eten gaan, om mezelf te verwennen. Mijn man ook. We werken allebei hard. Er moet wel ruimte zijn om te genieten, ook wanneer dat een keer wel geld kost. Daarom boekte ik afgelopen week een massage van 60 euro. Ik doe dat met een gerust gevoel, omdat ik bespaar door mijn boodschappen te doen bij Aldi of Lidl. Ik geef mijn geld uit aan dingen waar ik echt blij van word. Maar ik weiger het door mijn vingers te laten glippen door het uit te geven aan koffie to go of te dure boodschappen."

Latte-factor

"Ken je de term ‘latte-factor’? Dat staat voor alle kleine uitgaven die je doet. Als je die bij elkaar optelt, sla je stijl achterover. Dan denk je dat je je die vakantie niet kunt veroorloven, maar als je bespaart op al die dingen, is die ruimte er misschien opeens wel. Wij gingen afgelopen jaar op vakantie naar Ibiza van het geld dat veel mensen jaarlijks aan dit soort dingen uitgeven. Ik drink geen koffie en werk vanuit huis, dus die latte-factor heb ik niet. We zetten per maand 200 euro opzij voor onze vakantie. De ‘Ibiza-rekening’ noemen we dat. Daar staat altijd genoeg op om weg te gaan. Op Ibiza zijn we wel anderhalve week geweest met z’n vieren. Dat kostte zo’n 2000 euro, exclusief het eten, dat vond ik netjes. Ik zoek het altijd goed uit en boek niet direct de eerste accommodatie of reis die ik tegenkom. Luxe is fijn, maar niet voor de volle mep."

Besparen op parkeren

"We gaan vaak naar het strand in Scheveningen. Daar is een hele dag parkeren best een dure grap. We hebben nu een plek gevonden waar je je auto gratis kwijt kunt, maar vanaf daar is het wel tien minuten lopen naar het strand. Daarom hebben we een opvouwbare bolderkar gekocht waar we de kinderen en alle spullen in kwijt kunnen. Dat scheelt weer."

Bewust geworden

"Toen ik een paar jaar geleden mijn huis verkocht, had ik een schuld van zo’n 40.000 euro. Ik moest drastisch besparen om dat af te lossen. Ik heb toen een kasboek bijgehouden om te zien waar ik mijn geld aan uitgaf. Nog steeds ben ik me heel bewust van wat ik uitgeef. We werken te hard om het geld uit te geven zonder erbij na te denken."

Geen kasten vol

"Vroeger had ik kasten vol kleding en schoenen, maar ik heb daar steeds minder mee. De kleding van mij en mijn man past in één kast van een meter breed. Ik draag vaak kleding die al een paar jaar oud is en krijg er nog steeds regelmatig complimenten over."

Tekst: Merel Brons | Beeld: Gossip Girl

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');