Shop slimmer en red het milieu

Tip!

Fashion moet en kan meer duurzaam, vinden merken als Stella McCartney, Gucci en H&M. Vandaar dat zij zich aansloten bij The Fashion Pact. Maar wat betekent dit concreet voor shopaholics?

Bewustwording

Nee, wij staan er ook niet altijd bij stil, maar de mode-industrie is een van de grootste veroorzakers van milieuvervuiling: zes procent van de broeikasgassen komt uit de fashion industry. Denk aan de chemische handelingen bij het verven van stoffen, de productie van leer en de hoeveelheid restafval. De Franse president Macron vroeg Francois-Henri Pinault om met een oplossing te komen. De man van Salma Hayek is namelijk CEO van Kering S.A., het moederbedrijf van onder andere Gucci, Yves Saint Laurent en Balenciaga.

Samen met 31 andere bedrijven (die bij elkaar 150 merken voeren) presenteerde hij onlangs The Fashion Pact, waarbij merken meer gaan samenwerken qua milieuvriendelijkheid. Van H&M tot Chanel en van Adidas tot Versace zijn er afspraken gemaakt. Want, zoals Pinault zegt: “We zijn allemaal bezig met duurzaamheid, maar dat heeft nog te weinig effect. Daarom moeten we elkaar niet alleen concurreren, maar ook samenwerken voor biodiversiteit en tegen vervuiling van oceanen, opwarming van de aarde.” Maar hoe? En wat betekent dat voor ons?

Lees ook: Hoe kan je een duurzame lifestyle volhouden?

Weet wat je shopt

Made in Italy in het label is niet meer voldoende. Merken gaan meer openheid geven over de herkomst van hun producten. H&M is enorm transparant. Op hun webshop zie je onder de productinformatie ook het land van herkomst en zelfs de fabriek. Een geruststellend idee, want dan kun je er wel vanuit gaan dat het leuke satijnen jurkje onder goede en eerlijke omstandigheden in elkaar is gezet, en niet door kinderhandjes. Veel modemerken – van fast fashion tot luxe– hebben een mission statement op hun website. De missie van H&M is bijvoorbeeld dat in 2030 alles van duurzame materialen is gemaakt. 100% van het katoen is nu al biologisch of gerecycled, of afkomstig van het Better Cotton Initiative (BCI).

Geen plastic meer

Wegwerpplastic is een grote vervuiler van de oceaan. Daarom streeft The Fashion Pact naar het stoppen met single use plastic, voor 2030. Ook het wegwerptasje gaat dus helemaal verdwijnen, tussen nu en tien jaar. Nou ja, dat is nu afgesproken, maar de deal is niet bindend. Omdat een exclusieve shopping bag met een luxe merknaam erop natuurlijk statusverhogend werkt in de winkelstraat, is een toename in herbruikbare branded tassen te verwachten. Al dan niet tegen bijbetaling.

Van Candice Swanepoel met haar bikinilijn Tropic of C tot Prada en Burberry: het gebruiken van herbruikbaar plastic afval is een grote fashion trend. Adidas verkocht vorig jaar vijf miljoen sneakers met Econyl (nylon van oceaanplastic) en zal dat dit jaar verdubbelen. Als de hoeveelheid plastic niet snel wordt verminderd, is er in 2050 aan gewicht meer plastic in zee dan vis. Levende organismen en vissen eten dat plastic, en wij uiteindelijk ook. De merken van The Fashion Pact gaan samenwerken aan textiel innovaties om nóg meer mode met restafval en oceaanplastic te maken.

Klaar met bont

Veel merken aangesloten bij The Fashion Pact zijn overeengekomen dat ze definitief stoppen met het gebruik van bont, zoals Calvin Klein, Burberry, Gucci en Giorgio Armani. Chanel gaat nog een stapje verder, en stopt ook met tassen van slang, krokodil en hagedis. Duurzame fashion heeft een prijskaartje. In retail gaan items meestal 2,5 keer over de kop. Tien euro inkoop is doorgaans vijfentwintig euro in de winkel. Duurdere materialen en betere arbeidsomstandigheden kosten meer geld, dus naar verwachting stijgen de prijzen. Ook omdat duurzame fashion nog steeds een niche is. Als er meer naar gevraagd wordt en de concurrentie stijgt, dalen de prijzen. Dus er zit eigenlijk maar één ding op: allemaal veel duurzaam shoppen!

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: BSR

Laatste nieuws