doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Ruud de Wild: 'Ik dacht: vandaag ga ik zelfmoord plegen'

Heftig...
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Ruud de Wild: 'Ik dacht: vandaag ga ik zelfmoord plegen'

Zelfmoordneigingen, ruzies, zijn jeugd in een ‘sekte’; Ruud de Wild heeft wat meegemaakt. De radio dj doet een boekje open over zijn turbulente leven in de nieuwe Panorama.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Sekte

Ruud heeft allesbehalve een onbezorgde jeugd gehad. Zijn ouders waren verbonden aan een sekte-achtige geloofsgroepering. Met zijn zes zussen en vier broers groeide hij op met het idee dat het 'einde der tijden' zich ieder moment kon aandienen. "De uitzichtloze fixatie op de eindigheid en het hiernamaals heeft me het meest geraakt", vertelde hij in Libelle. "Op zich prima natuurlijk, om geen taboe te maken van de dood en het gegeven dat alles voorbijgaat. Maar het is een schandaal om je kinderen met die doemgedachte op te zadelen. Wij leefden thuis in een verstilde wereld, in een staat van constante verlamming."

Huilie-huillie

Hij vraagt zich dan ook af wat het leven voor zin heeft als de wereld op het punt staat om te vergaan. "Sorry hoor, het klinkt nu erg huilie-huilie, maar het is wel bepalend geweest. Jaren heb ik last gehad van een sociale achterstand. Ik vond het moeilijk om van iemand te houden. Mijn oudste dochter was de eerste die ik echt leerde vasthouden. Ik ben er nu beter in. Mijn jongste is een enorme knuffel, zij komt gewoon affectie halen. Ik ken dat niet van vroeger". Inmiddels zijn zijn ouders overleden. Tijdens de uitvaart van zijn vader vertelde Ruud wat hij van zijn ouders opvoedkunsten vond, zoals we van hem kennen, zonder meel in de mond. Dat vond niet iedereen even leuk. "Ik ben ook een kind van hem, dus ik heb ook recht op mijn mening", zei hij in de Volkskrant. "Ik geloof echt niet in de hel; mijn familie wel. Maar dat betekent niet dat ik mijn muil moet houden toch?", aldus de radio dj.

Lees ook: Olcay Gulsen geeft duidelijkheid rondom relatie met Ruud de Wild

Zelfmoordneigingen

Ook na zijn jeugd heeft Ruud soms voor lastige dingen gestaan. Het verhaal is bekend: vlak voordat Pim Fortuyn werd doodgeschoten door Volkert van der G. zat de politicus in de 3FM-studio bij Ruud. De dj liet Fortuyn netjes uit en was daardoor ooggetuige van de moord. Het had logischerwijs een enorme impact op hem. Toch ging hij gelijk weer aan het werk, maar dat moest hij bekopen met zware angstaanvallen. "Ik weet nog in welke vitrine in Amsterdam ik stond te kijken toen ik dacht: oké, vandaag ga ik zelfmoord plegen. Een bijwerking van Seroxat is dat je heel suïcidaal wordt. Je zit in een soort constante ruis. Je bent helemaal niet helder, maar je bent er toch ook wel bij. Het is een soort droom. Tatum Dagelet, met wie ik toen nog getrouwd was, werd helemaal gek van me. Dan vroeg ze: kun je nog even boodschappen doen? En dan reed ik vijf uur lang rondjes over de ring om één pakje boter te halen." Ruud zat uiteindelijk een half jaar ziek thuis. Daarna keerde hij terug naar 3FM, om er vervolgens snel te vertrekken. De confrontatie met de plaats delict viel hem te zwaar.

Bron: Panorama | Beeld: BSR

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');