10 Diepste geheimen van realityshows

Wist jij dit allemaal?

Lees ook

Dat reality niet altijd zo ‘real’ is, dat wisten we stiekem al. Van grote manipulaties tot kleine aanpassingen: dit zijn de diepste geheimen van je favoriete shows.

1. Waarom zien we de deelnemers van Love Island nooit avondeten?
De kandidaten eten hun lunch en diner in een aparte ruimte, waar niet wordt gefilmd. Dit omdat de productie denkt dat kijkers het niet prettig vinden om naar etende mensen te kijken – daar denken mukbang-liefhebbers anders over, maar dat terzijde – en omdat de villa tijdens die maaltijden een flinke schoonmaakbeurt krijgt. Ook batterijen van zenders worden op die momenten gewisseld. Alleen het ontbijt mogen ze wél zelf klaarmaken.

2. Waar slapen de Expeditie Robinson-kandidaten als ze worden weggestemd?
Radio-dj en expeditielid Frank van der Lende gaf het antwoord: het Eilandraad-eiland. “Daar moet je slapen als je ’s nachts niet meer naar het eiland kunt waar je naartoe moet, omdat het te gevaarlijk is.” Toen Kim Kötter na de Eilandraad naar Duivelseiland moest, sliep ze daar ook, omdat het te donker was om nog de zee op te gaan.

3. Komen de exen in Ex on the Beach wel echt uit de zee gelopen?
Ze komen uit de zee, maar dit wordt vooraf gefilmd, als de kandidaten nog niet op hun strandbedjes liggen. Later wordt het zo gemonteerd dat het net lijkt of de ex in kwestie (met geföhnd haar!) uit het water komt. In werkelijkheid wordt hij of zij nat gespoten en komt de ex gewoon achter een scherm vandaan. Dit om te voorkomen dat de ‘verrassing’ wordt verpest.

4. Hoe komt het dat Expeditie Robinson-presentatrice Nicolette Kluijver altijd droog op een vlot de proeven kan uitleggen?
De presentatrice wordt door iemand van de productie opgetild en door zee gedragen. Ja, echt, daar zijn beelden van!

5. Weten de Love Islanders hoe laat het is?
Nee, horloges en klokken zijn ten strengste verboden, de deelnemers worden wakker gemaakt door licht, muziek of crewleden. Ook weten ze niet exact welke dag het is, ze leven in een soort parallelle wereld.

6. Hoe komen ze aan die vergezochte proeven in Expeditie Robinson?
Ieder jaar in november vertrekt een ploeg mensen naar een boerderij om 26 proeven te bedenken. Die proeven worden vaak ook door andere landen gebruikt, om zo de kosten te dekken. Daarvan worden dertien ideeën gebruikt, die eerst door de productie worden getest. Omdat er enorme sets gebouwd moeten worden voor de proeven, worden deze vaak door verschillende landen na elkaar gefilmd. De deelnemers uit verschillende landen delen soms zelfs een eiland, maar wel op zo’n manier dat de groepen elkaar niet zien.

7. Hoe toveren de makers van Ex on the Beach al die exen uit de hoge hoed?
Via een vragenlijst, zo blijkt uit uitgelekte informatie. Via een formulier wordt deelnemers vooraf gevraagd de social media en telefoonnummers van hun exen te delen.

8. De gebouwde bamboehutjes van expeditieleden zien er wel heel perfect uit, hoe kan dat?
Deelnemer Eva Cleven denkt dat de bamboestukken worden hergebruikt door deelnemers uit verschillende landen. “De stokken liggen random in het bos verspreid, dus je moet wel op zoek. Maar volgens mij worden die wel hergebruikt voor alle Expeditie Robinsons. Het kan best dat mensen daar al eerder op hebben geslapen.”

9. Waarom hebben ze in Love Island altijd precies hun mobieltje klaarliggen als ze een berichtje krijgen?
“De crew licht ons vooraf in dat we onze programma-telefoon bij de hand moeten houden als een berichtje in aantocht is”, vertelde een oud-kandidate anoniem. “De reactie is gespeeld.” Ook stimuleert de crew de deelnemers om in gezellige hoekjes te gaan zitten en gesprekjes te voeren over elkaar. “Het grootste gedeelte van de tijd waren we niet over de show aan het praten maar over onze levens. Toch lijkt het alsof we non-stop over elkaar roddelen, omdat dít de momenten zijn die ze uitzenden”, vertelde Kady, die aan de Britse editie meedeed.​​​​​​​

10. Mogen expeditieleden medicatie en tampons meenemen?
Kandidaten kunnen vooraf overleggen over medicijnen die ze op doktersvoorschrift hebben. Als het noodzakelijk is voor hun gezondheid, mogen ze die buiten beeld innemen. Vrouwen die ongesteld zijn, mogen ook gebruik maken van tampons of maandverband, maar er is niets waarmee ze zich kunnen wassen, behalve zeewater.

Benieuwd naar alle 24 dirty secrets? Je leest het in Grazia Reality-tv special die vanaf morgen 11 december in de winkels ligt.

Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Expeditie Robinson

Laatste nieuws

Zie ook