Real life: ‘Mijn dochter van 9 wordt gebodyshamed’

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 vrouwen anderen bodyshamet.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 vrouwen anderen bodyshamet. Mireille (38) weet er helaas alles van. Haar 9-jarige dochter Fleur wordt al een jaar gepest met haar figuur.

Banaan

Mireille*: “Laatst nam Fleur een banaan mee naar school. Een aantal kinderen zag dit toen ze haar broodtrommeltje opendeed. Hierdoor ontstond in de klas een discussie of banaan eigenlijk wel gezond is. Vervolgens kreeg Fleur te horen dat ze die banaan beter niet kon eten, want: ‘daar word jij nog dikker van!’ Na die dag kwam ze huilend thuis. Met tranen in mijn ogen van verdriet en woede hoorde ik haar verhaal aan. Dit was de zoveelste keer. Het gepest is inmiddels al een jaar aan de gang. Een groepje kinderen let precies op wat Fleur eet, noemen haar dik en zodra ze een boterham uit haar trommeltje pakt, vragen ze haar of ze dat nou wel zou doen. De eerste keer dat ze zo overstuur thuis kwam, heb ik meteen de ouders van een van de kinderen opgebeld. ‘Mijn kind doet dat niet’, kreeg ik toen te horen. Vervolgens ben ik naar de leraar gegaan. Die vond het heel vervelend en startte een project over pesten. Dit helpt alleen totaal niet, want we zijn alweer maanden verder en ze gaan gewoon door.”

Slecht zelfbeeld

“Mijn hart breekt als ik Fleur weer eens huilend voor de spiegel zie staan en ze mij vraagt of je haar buik kunt zien in een bepaalde trui. Daar hoor je als 9-jarige niet mee bezig te zijn. Helemaal niet als je net zoals Fleur niet eens dik bent. Dat is nog het allerergste. Ze heeft een stevige bouw, zoals de helft van onze familie, mét een klein buikje. Maar dik is ze echt niet te noemen. Anders hadden we er wel wat aan gedaan om haar gezonder of minder te laten eten. Maar dat is niet nodig: ze eet normaal en heeft gewoon een gezond gewicht. Het is schrijnend om te merken dat haar zelfbeeld door dit alles slecht is. Ze is altijd al een onzeker meisje geweest en dit maakt het er niet beter op. Zo gaat ze zich nu ook met anderen vergelijken, zoals met haar zusje Lotte die een iets slankere bouw heeft. Om haar te troosten, vertel ik haar dat iedereen nu eenmaal anders is. En ik laat foto’s zien van mezelf toen ik haar leeftijd had en ook wat flinker was. Laatst wilde ze bijna niks meer eten. Gelukkig zijn we allemaal Bourgondiërs en heeft ze dat niet langer dan een paar dagen volgehouden. Het laatste wat ik wil is dat mijn dochter door dit gepest niet alleen een slecht zelfbeeld, maar ook nog een eetobsessie oploopt.”

Niet meer naar school

“Het dieptepunt was het moment dat Fleur niet meer naar school wilde. ‘Ik ga niet meer, iedereen vindt me te dik’, riep ze. Het is verdrietig om je kind huilend en met lood in haar schoenen de klas binnen te zien gaan. Ik heb haar geprobeerd te helpen door te adviseren dat ze moet weglopen zodra andere kinderen haar beginnen te pesten, van zich af moet bijten als het echt te erg wordt en lieve vriendinnen moet zoeken die hier niet aan meedoen. Gelukkig heeft ze die laatste gevonden en hierdoor inmiddels weer een beetje plezier op school. Maar het bodyshamen houdt gewoon niet op. Het allerergste is nog dat de ouders er minstens zo hard aan meedoen. Die kinderen verzinnen dit natuurlijk niet zelf. Het begint al met de schoolregels, die dicteren dat ze geen hagelslag of chocoladepasta op brood mee mogen. Ook traktaties moeten gezond zijn. Veel ouders bij ons op school gaan nog een stap verder door hun kinderen helemaal geen suiker meer te geven, omdat je daar dik van zou worden. Toen de juf jarig was en ik een cake had gebakken die Fleur mee had naar school, zei een van die moeders tegen haar: ‘Zou jij dat wel geven?’ Ze had zelf een bananenbrood meegenomen. ‘Zonder gluten en suikers’, benadrukte ze. Het liefst moeten de kinderen ook op meerdere sporten zitten, want dat is gezond. Ze zijn negen! We slaan echt door. Onze hele maatschappij eigenlijk. Ik hoop met mijn verhaal de ogen van volwassenen te openen. Gebruik je gezonde verstand en hersenspoel je kinderen niet met al die gezondheidswaanzin als het om voeding gaat. Dat je zelf oplet wat je in je mond stopt, is natuurlijk prima. Maar laat je kinderen gewoon eten en zorg dat het geen obsessie wordt. Kinderen horen er helemaal niet op deze manier mee bezig te zijn. Help niet alleen je eigen kinderen, maar ook die van een ander.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: iStock

Laatste nieuws