Zo kies je de perfecte avocado uit in de supermarkt

Aha!

Lees ook

Een avocado ligt altijd wel in jouw keuken klaar om opgegeten te worden. Helaas vallen sommige behoorlijk tegen wanneer je ze open maakt en is je trek in een lekkere lunch gelijk stukken minder. Gelukkig zijn er drie dingen waar je op kunt letten om teleurstelling te voorkomen.

Truc

Miguel Gonzalez is avocadoleverancier in New York en ondertussen een expert geworden in het zoeken van de juiste avocado's. Hij deelt zijn tips graag met jou, dus hier komen ze:

1. Controleer de steel

"Controleer of de avocado een steeltje heeft bovenaan. Heeft-ie er eentje? Verwijder het dan zachtjes. Lukt dat niet goed? Dan is je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Komt-ie wel los, controleer dan de kleur van het kuiltje dat achterblijft. Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen. Stond er geen steeltje meer op? Controleer dan ook de kleur van het kuiltje. Omdat het al aan de lucht is blootgesteld, zal de kleur niet heldergeel of -groen zijn, maar eerder bruinig, zoals de kleur van een boomstam, maar niet zwart of beschimmeld."

Lees ook: Dit heeft het eten van avocado voor effect op je slaap

2. Voel hoe zacht de avocado is

Volgens Miguel mag je nooit en te nimmer – oeps – in een avocado knijpen. "Door erin te knijpen ga je hem immers vanbinnen kneuzen." Leg de avocado in je handpalm en voel of hij hard of zacht is. Als hij papperig aanvoelt, is hij waarschijnlijk overrijp. Is de avocado hard, dan heeft-ie nog enkele dagen nodig om te rijpen.

3. Bekijk de kleur

De kleur van de avocado is ook heel belangrijk. "Tijdens het rijpingsproces kleurt de avocado van groen naar zwart. Is hij nog heel levendig groen, dan kan je hem nog niet gebruiken. Is hij te rijp, dan zal de kleur erg donker zijn en kunnen er zelfs witte stipjes op tevoorschijn komen."

Ook al zouden deze tips van de expert je al een handje moeten helpen, je moet soms ook gewoon een beetje geluk hebben. "Je avocado kan er dan misschien wel perfect uitzien in de winkel, vaak kunnen er onderweg al heel wat dingen gebeurd zijn die je avocado vanbinnen beschadigd hebben. Zo kunnen temperatuurschommelingen of de knijpmethode van klanten om de rijpheid te meten ervoor zorgen dat hij er langs de buitenkant perfect uitziet maar vanbinnen gekneusd is."

Beeld: KUWTK

Laatste nieuws

Zie ook