Meghan en Harry: dit is de ware reden achter #Megxit

Hmmm...

Lees ook

Groot was de schok toen Meghan en Harry vorige week hun ‘ontslag’ bij de Britse royals indienden en dit weekend bekend werd dat ze ook hun titels inleveren. Maar, was het helemaal hun eigen keuze? En hebben ze de controverse in de twintig maanden na hun huwelijk niet een beetje aan zichzelf te danken?

Geruchten

De nieuwjaarsfoto van Queen Elizabeth met de drie toekomstige koningen Charles, William en George was dé bekende druppel die de emmer van Team Sussex deed overlopen, meent Dan Wooton van de Britse krant The Sun, die het nieuws 24 uur voordat Meghan en Harry er zelf mee kwamen, al groots bracht. Sterker nog, hij had het verhaal op 28 december al geschreven en aan het PR-team van de Duke en Duchess of Sussex gestuurd voor een reactie. Ontkenning alom van alle kanten, tot 8 januari opeens die @sussexroyal Instagram-post kwam, met het nieuws dat Meghan en Harry een stap terug willen doen als ‘senior members’ van de Britse koninklijke familie. Dat ze financieel onafhankelijk willen zijn, en veel tijd in Noord-Amerika, dus de VS en/of Canada, willen doorbrengen. De wereld stond even stil, hapte naar adem en ging compleet los. “Goed dat ze voor zichzelf kiezen”, zeggen bewonderaars. Maar veel Britten zijn not amused. Na een sabbatical van zes weken werd verwacht dat Meghan en Harry weer vol positieve energie aan de slag zouden gaan. Dat deden ze ook, één dag. En daarna hingen ze meteen hun kroontjes aan de wilgen.

De manier waarop ze dat deden en hun lijst aan eisen voor de toekomst, is een beetje zorgelijk. Want ze willen wel een stap terug doen als leden van de koninklijke familie, maar niet uit het publieke leven. Ze willen hun eigen ding doen, maar deels op kosten van de royals, met alle bijbehorende voordelen. En onder hun voorwaarden. Zoals te verwachten draait de gossipmachine nu overuren. Maar wat is waar? We hebben de belangrijkste feiten en roddels van hun ontslag op een rijtje gezet.

Lees ook: Prins Harry reageert voor het eerst op exit uit Brits koningshuis

HET GERUCHT: DE KONINGIN WIST VAN NIKS
Waarheidsgehalte: 50%

De koningin weet altijd alles. Zoals we in The Crown zagen, op het paleis zijn geen geheimen. Het is al lang bekend dat Meg en Liz geen besties zijn, en dat de koningin Meghan goed in de gaten hield. Ook waren er al gesprekken gaande over een uittreding. Maar de precieze datum van #Megxit zag ze inderdaad niet aankomen. Tien minuten voordat de post online ging, kreeg Liz de verklaring per e-mail. Daarom kon Buckingham Palace niet goed reageren op het bericht, en lieten ze weten later met een antwoord te komen. Dat het binnenkwam, moge duidelijk zijn. Meghan vloog na het nieuws alleen terug naar Archie in Canada, terwijl Harry in Londen bleef voor crisisoverleg met zijn familie.

HET GERUCHT: BRITSE MEDIA HEBBEN ZICH SCHANDALIG GEDRAGEN TEGENOVER MEGHAN
Waarheidsgehalte: 70%

Ja, de pers was af en toe behoorlijk bruut. Maar afgezien van de keren in Canada dat ze zelf de pers belde, is ze nooit op straat door fotografen lastiggevallen. Ze is nooit opgewacht. Nooit uitgescholden. De telefoon van Kate werd toen ze aan het daten was met William gehackt. Zo weten we dat William haar ‘piglet’ (biggetje) noemt. Ook is Kate topless met telelens gefotografeerd van meer dan een kilometer afstand, terwijl ze op een afgelegen Franse boerderij lag te zonnen. Vergeleken bij haar heeft Meghan het heel makkelijk gehad. Maar in tegenstelling tot Kate heeft Meghan er wél over geklaagd. Op hun site sussexroyal.com laat het stel weten dat traditionele royal reporters voortaan geweerd worden, en dat ze liever werken met de Britse Vogue en Time magazine, die alleen maar positief over het stel hebben geschreven.

HET GERUCHT: MEGHAN EN HARRY KREGEN VANAF HET BEGIN GEEN STEUN VAN DE FAMILIE VOOR HUN RELATIE
Waarheidsgehalte 30%

Was Meghan de nummer 1 keuze van de royals? Nee. Prins William vroeg Harry net voor hun verloving: “Ga je niet te snel met Meghan?” Iets dat Harry zijn oudere broer nog altijd kwalijk neemt. Maar juist omdat ze hun twijfels hadden, hebben ze wel alle steun geboden. Meghan was als eerste verloofde al welkom tijdens kerst 2017, werd snel beschermvrouwe van goede doelen en ging met Elizabeth mee op werkbezoek. Ook kon ze onbeperkt gebruik maken van adviseurs op het gebied van etiquette en educatie over Groot-Brittanië. Maar dat heeft ze altijd afgeslagen. Net als adviezen om geen interviews te geven, en om zichzelf niet centraal te stellen. De koningin is heel trouw, tenzij de ander dat ook niet is. Het ‘wat hebben we het enorm zwaar’- interview was killing voor de al zwakke relatie. Fans van Meghan en Harry roepen dat pedoprins Andrew meer steun krijgt, ondanks dat zijn daden veel erger zijn. Klopt, want hij heeft nooit slecht over zijn familie of Groot-Brittanië gesproken. Hij is een engerd, maar wel een loyale.

HET GERUCHT: ZE WAREN NIET ECHT IN CANADA VAN THANKSGIVING TOT EN MET OUD EN NIEUW
Waarheidsgehalte 50%

Het is niet bewezen dat ze al die tijd in Canada waren. Ze zijn gespot, maar niet gefotografeerd, door een vrouw die journalist blijkt en een collega is van de man van Meghans bestie. Mensen die in het gehucht North Saanich wonen, zeiden dat het onmogelijk is om je daar ongezien te verplaatsen. En niet één foto? Een hek om het huis en een bezoek van een team beveiligers zegt nog niet dat ze er echt waren. De foto met Archie is niet voldoende bewijs. Maar… op slechts zes kilometer van de villa zit een bijzonder luxe afkickkliniek die de roddels voedt dat ze er wel waren. Harry was altijd een sociale drinker, maar zou de laatste tijd door druk en stress meer gedronken hebben. Er is een video van hun bezoek uit Afrika dat hij – beschonken, zo lijkt het – naar een podium zwalkt, waarbij Meghan hem maar net overeind kan houden. En ja, hun eerste bezoek na hun vakantie was aan Canada House in Londen, waar ze Canada persoonlijk wilden bedanken voor de gastvrijheid. Buckingham Palace postte er een bericht over op Instagram, maar gaf een heel andere reden voor het bezoek. Alsof ze er nooit waren geweest…

HET GERUCHT: HARRY IS ZIJN ROYAL BESTAAN ZAT
Waarheidsgehalte 45%

De meningen zijn verdeeld: was Meghan de schuld van het ‘ontslag’ of komt de echte Harry eindelijk naar boven? Journalisten die hem al jaren persoonlijk meemaken, zeggen nu dat Harry dat royale gedoe eigenlijk niet zo ziet zitten. Het publiek wel, hij trekt graag volle zalen. Maar alle ceremonie erom heen hoeft voor hem niet. Hij cancelde een herdenking om gesneuvelde militairen te eren lastminute, die avond verscheen hij echter met Meghan op de première van The Lion King, en kuste hij Beyoncé op haar wang. Tegen de baas van Disney zei Harry hoorbaar op camera, dat Meghan beschikbaar is voor voice-over klussen. Als volwassen man die opgegroeid is binnen The Firm, zoals het koningshuis ook wel wordt genoemd, weet hij dat dat not done is.

HET GERUCHT: MEGHAN HAD VANAF HET BEGIN HAAR EIGEN AGENDA
Waarheidsgehalte 90%

Meghan zei zelf in een interview dat ze niet geliefd hoeft te zijn, als ze maar gehoord wordt. Ze lekte via haar vrienden info naar de media, en huurde een PRbureau in met de opdracht dagelijks voor drie positieve nieuwsberichten te zorgen. Dat is niet des royals; die komen liever niet in de media uit angst dat het publiek bij een overkill zijn interesse verliest. Meghan nodigde op de bruiloft maar één familielid uit, moeder Doria. Verder zaten aan haar kant in de kerk celebrities als Oprah en George en Amal Clooney, die Meghan amper persoonlijk kende. Het heeft er alle schijn van dat Meghan zich ook nooit echt op Groot-Brittanië heeft gefocust. Ze draagt amper Britse designers, noemt zichzelf nog steeds publiekelijk ‘Amerikaans’ en plant de tijd van haar nieuwsberichten strategisch: tweede helft van de middag in Engeland – zodat die nog net meekunnen in het ochtendnieuws in Amerika. De prille zwangerschap van baby Archie werd tijdens het huwelijk van prinses Eugenie met de familie gedeeld en het persbericht volgde 36 uur later, waardoor alle aandacht naar Meghan ging. En boze tongen riepen al weken dat Meghan ‘iets’ zou doen rond Kate’s verjaardag op 9 januari. Dit ontslagnieuws kwam de avond ervoor, waardoor er, tegen de traditie in, geen foto’s van Kate werden gepubliceerd en Meghan alle headlines haalde.

HET GERUCHT: MEGHAN EN HARRY WILLEN COMMERCIEEL GAAN MET HUN TITEL EN STATUS
Waarheidsgehalte 85%

Meghan en Harry willen financiële onafhankelijkheid, zo schreven ze. Maar ze hadden het ook over hun charity. Dat is eigenlijk een commercieel bedrijf, en daardoor hoeven ze slechts vijf procent van alle opbrengsten en donaties weg te geven. Dat is een beetje shady. Ook hebben ze de naam Sussex Royal vastgelegd voor allerlei producten, van cosmetica tot kinderkleding. Maar de grootste moneymaker zal media zijn. Gefluisterd wordt dat ze samen met Oprah docu’s gaan maken.

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook