Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Fajah Lourens: 'We hadden piemels van piepschuim meegenomen om te oefenen'

Fajah rekent af met taboes.

Fajah Lourens: 'We hadden piemels van piepschuim meegenomen om te oefenen'

Na fitgoeroe ontpopt Fajah Lourens zich ook tot sexgoeroe met haar nieuwe boek Sex Safe én haar platform gericht op seksuele voorlichting.

Informatie

“Ik merkte dat er een enorm taboe heerst op seksuele voorlichting geven aan je kind. Veel moeders zien daar tegenop. Ik ook. Ik ben een heel vrije moeder, maar praten over sex met je kinderen is awkward”, vertelt Fajah Lourens. Ze ervoer het voor het eerst toen dochter Irem twaalf werd. “Ze zat helemaal niet te wachten op dat gesprek met haar moeder. Maar hoe moest ze dan aan die informatie komen? Ik ben op zoek gegaan naar boekjes, maar alles wat ik vond over seksuele voorlichting was oubollig. Toen mijn zoon Shai afgelopen jaar ook in de puberteit raakte, heb ik meteen Selwyn Senatori gebeld, de kunstenaar die voor de tekeningen heeft gezorgd. ‘We gaan samen een boekje maken’, zei ik. Sex Safe is informatief voor zowel ouders als kinderen. Aan bod komen onderwerpen als het lichaam dat verandert, hormonen, masturberen, klaarkomen, anticonceptie en homo-seksualiteit. De informatie is aangevuld met quotes en anekdotes van BN’ers als Ali B, Lieke van Lexmond, Bizzey en Johnny de Mol. Daarnaast ben ik druk bezig om een groot platform op te zetten: sexsafe.nl. Op die site kunnen tieners anoniem antwoord vinden op vragen als ‘Wat is een soa?’ en ‘Wat is sexting?’."

Gênant

"Ouders kunnen er terecht voor info over seksuele voorlichting. Verder kunnen scholen er lesmateriaal op vinden. Door met juffen te praten, kwam ik erachter dat er in Nederland geen vaste richtlijn is als het gaat om seksuele voorlichting. Iedere basisschool bepaalt zelf hoeveel aandacht eraan wordt besteed. Dus als een juf

of meester het ongemakkelijk vindt om erover te praten, krijgen de leerlingen geen voorlichting. Om het lesmateriaal te testen, ben ik zelf seksuele voorlichting aan alle eersteklassers gaan geven op de school waar mijn zoon Shai zit, terwijl kunstenaar Selwyn er live bij zat te tekenen. Het was wel even gênant met Shai in de zaal, want die zat natuurlijk te giechelen en klieren met zijn vriendjes. Het viel me op hoe weinig kinderen weten. In mijn lesmateriaal zit een quiz en ze hadden van tevoren bijna niks goed. Terwijl ze die basiskennis wél nodig hebben. Na afloop wisten ze gelukkig op tachtig procent van de vragen het antwoord. Wat ze het leukste vonden, was een condoom omdoen. We hadden piemels van piepschuim meegenomen om te oefenen en alle kinderen renden er meteen naartoe.”

Tekst: Jill Waas | Beeld: BSR