Moonsisters Jetteke & Lieke: ‘Zo bijzonder dat er een hele community is ontstaan’

Ze vertellen alles over de Maankalender.

De Maankalender die de zusjes van Lexmond uitbrachten, is zo’n hit, dat ze vanaf deze week hun Moon Calender-wijsheden óók gaan delen in Grazia.

'Alles berust op waarheid, met af en toe een grapje tussendoor'

Wat vinden jullie zo leuk aan Grazia?
Lieke: “We vinden het een heerlijk blad, lezen het graag en vinden het heel leuk om nu ook onze kalender via deze weg te delen.” Jetteke: “Het was onze droom dat er een community zou ontstaan en die is er nu ook, veel sneller dan we hadden verwacht. Zo bijzonder en mooi om die op deze manier nog verder uit te breiden.”

Wat voor reacties krijgen jullie?
Jetteke: “We krijgen ontzettend veel brieven, mails en berichten van volgers die dankzij onze Maankalender zelfs nieuwe rituelen hebben. Maar ook kinderen die niet kunnen wachten tot een nieuwe dag om weer een blaadje af te scheuren en een origami te vouwen.” Lieke: “Laatst spraken we twee vrouwen die hun belangrijke businessmeeting waren gestart met het voorlezen van die dag uit onze kalender. Dat is toch te gek?!”

Waardoor is jullie Maankalender zo populair, denk je?
Jetteke: “We leven allemaal best wel snelle levens, worden opgeslokt door alles wat er van ons wordt verwacht. Terwijl we eigenlijk gemaakt zijn om altijd dicht bij de natuur te staan. Dat is onze source, dat geeft ons energie. Er zijn steeds meer mensen die deze behoefte voelen. Helemaal in deze digitale revolutie waardoor we het echte contact met elkaar vaak verliezen en je je ongelukkig en alleen kunt voelen. Door deze community voelen mensen zich onderdeel van iets groters.” Lieke: “Het is fijn voor je gemoedstoestand om te weten dat de maan de reden kan zijn waardoor je niet iedere dag top functioneert. Er zitten namelijk allemaal fases in de maan die effect hebben op ons leven. Zo staat de Nieuwe Maan voor een nieuw begin en is dit een goed moment om iets nieuws te creëren. Bij de Wassende Maan sta je in je kracht en neem je alles beter op. Bij Volle Maan hangt er juist onrust in de lucht en kunnen we bijvoorbeeld last hebben van slapeloosheid. Afnemende Maan staat weer voor rust, reinigen en loslaten: een perfect moment voor een grote schoonmaak. Naast die maanfasen voel je ook de invloed van de verschillende sterrenbeelden die ieder weer op een andere dag in de maan staan. Daarbij geldt de invloed die dag niet alleen voor de mensen met dat ene sterrenbeeld, maar voor iedereen.”

Krijgen jullie ook te maken met het vooroordeel dat dit iets zweverigs is?
Lieke: “Eigenlijk niet. Het grappige is dat het daar ook juist ver vanaf staat. Het is al zo oud, hele volken leefden er vroeger naar en nog steeds. Sinds we ons hierin verdiept hebben, hopen we ook dat de invloed van de maan wetenschappelijk onderzocht zal worden. En we hebben bericht gekregen dat dit waarschijnlijk gaat gebeuren!”Jetteke: “Dankzij onze kalender kan nu makkelijker worden bijgehouden of er een bepaald ritme zit in de maanstanden en de invloed die dit heeft op ons leven. Zo kregen we van onze schoonzus te horen, die mondhygiënist is, dat ze op dezelfde dag bij twee mensen moest stoppen met de behandeling omdat het te gevoelig was. Die dag bleek de maan in Stier te staan. Dan is het kaakgebied een stuk gevoeliger en is het beter om niet naar de mondhygiënist of tandarts te gaan.”

In de wereld van de astrologie is Mercurius retrograde, het moment dat er vaak een miscommunicatie ontstaat, een hot topic. Is er een soortgelijk iets binnen de Maankalender?
Lieke:
“Bijna iedereen heeft wel een bepaalde ervaring met Volle Maan. Voor ons is juist Nieuwe Maan favoriet. Dit is een goed moment om naar je intuïtie te luisteren, plannen te maken of iets nieuws te beginnen. Dit gebeurt een keer in de 28 dagen en voelt iedere keer als oud en nieuw vieren.” Jetteke: “Het moment dat de maan in Tweelingen staat, vind ik ook fijn. Die dagen zit ik vaak in een goede flow, ben ik heel erg productief en er hangt fun in de lucht.”

Fun is ook een belangrijk onderdeel van jullie kalender, toch?
Lieke: “Klopt. Alles berust op waarheid, met af en toe een grapje tussendoor. Dat is hoe we het leven zien: met een knipoog.” Jetteke: “We geloven ook in meerdere inzichten. Het is niet zo dat we aangeven hoe jij je moet voelen en met een vingertje wijzen. Het is juist heel open-minded. Kijk welk ritme er voor jou inzit, en ontdek wat voor jou wel en niet werkt.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Fotografie: Paul Bellaart

Laatste nieuws