Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom je je festivalbandjes niet om moet houden

Yikes!

Waarom je je festivalbandjes niet om moet houden

Ben jij iemand die alle festivalbandjes bewaard? Leuk hoor al die kleurtjes en toffe printjes om de pols, maar je kunt ze beter meteen afknippen.

Kleurrijk festivalbandje

Elke keer wanneer je het terrein op stapt, was je weer voorzien van een kleurrijk festivalbandje. Leuk voor de dag zelf, maar daarna écht niet meer. Het schijnt namelijk dat er duizenden bacteriën in zo'n bandje zitten, waarvan je behoorlijk ziek kunt worden.

Lees ook: Last-minute inspiratie: de allerleukste outfits voor Koningsdag

Aandenken

Wetenschappers pleiten ervoor dat festivalbandjes na het evenement meteen worden afgeknipt. Sommigen bewaren ze op hun kamer als aandenken aan het leuke feestje, anderen laten ze gewoon twee jaar lang om hun arm.

Wat blijkt: een bandje dat twee jaar oud is, bevat ongeveer 9.000 micrococci en 2.000 stafylokokken. Ehm wat? Dat laatste kan infecties veroorzaken als ze bij wondjes in de buurt komen. Ook kun je er voedselvergifitiging van krijgen wanneer je het onbewust binnenkrijgt.

Mensen die in de zorg of horeca werken, moeten de bandjes volgens de wetenschappers al helemaal af doen. Zij kunnen de bacteriën overdragen op andere mensen. We weten genoeg. Die bandjes knippen we voortaan meteen af!

Beeld: BSR