doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Real life: 'In Hollywood was geen plek voor vrouwelijke leiders'

Tot nu...
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Real life: 'In Hollywood was geen plek voor vrouwelijke leiders'

Dankzij successen als The Morning Show en Big Little Lies kan niemand meer om filmmaker Reese Witherspoon heen. Haar productiemaatschappij creëert kansen voor vrouwen – en verandert Hollywood voorgoed.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Succesvol

Tien jaar geleden al begon Reese (43) aan haar missie voor meer female empowerment in Hollywood. Allemaal geboren uit grote frustratie door het ontbreken van inspirerende vrouwelijke hoofdrollen. Toen de actrice in 2011 het zoveelste script zonder inspirerende vrouwenrol binnenkreeg en ondertussen in de media omschreven werd als ‘verleden tijd’, besloot ze het heft in eigen hand te nemen. In een interview met The Hollywood Reporter vertelt Reese dat ze eerst een onderzoek startte om te kijken waar het misgaat in Hollywood. Reese benaderde de grootste studiobazen met de vraag: welke vrouwelijke hoofdrollen hebben jullie op dit moment? “Bijna niemand had hier een antwoord op. Op één na, die vertelde dat er een film aankwam met een vrouwelijke hoofdrolspeler, maar dat ik er zeker geen twee in een jaar hoefde te verwachten. Dit werd zonder enige gêne gemeld.”

De filmster had geen zin om langer af te wachten en zette haar eigen productiemaatschappij op, toen nog Pacific Standard geheten. Eén van haar eerste projecten was de succesvolle boekverfilming Wild, die ze niet alleen produceerde, maar waarvoor ze ook de hoofdrol vertolkte en een Oscarnominatie binnensleepte. Toch werd Reese die eerste jaren nog steeds vooral als actrice gezien. “Er heerst zo’n cultuur dat wij vrouwen niet meer kunnen dan acteren. Als filmmaker werd ik die eerste jaren dan ook niet echt serieus genomen. Ondanks meer dan 25 jaar ervaring in de filmwereld.” Big Little Lies was het kantelpunt – met vier Golden Globes, acht Emmy’s en twee SAG Awards als bewijs. En met haar laatste hit-serie The Morning Show, waarin Reese na twintig jaar weer naast goede vriendin Jennifer Aniston schittert, bewijst ze voor de zoveelste keer dat girlpower Hollywood een stuk mooier maakt.

Gelijkwaardige betaling

Dankzij deze paradepaardjes staat de blondine er inmiddels om bekend dat ze met haar succesvolle productiemaatschappij Hello Sunshine juist díe verhalen eruit pikt waar vrouwen eindelijk eens niet worden afgescheept met ‘vriendin van’-rolletjes. “Het draait voor mij om storytelling vóór vrouwen dóór vrouwen. Daarnaast is het ook mijn doel meer vrouwen achter de schermen te laten werken”, vertelde Reese aan Glamour. Hierdoor hoopt ze haar eigen cultuur te creëren, want: “De cultuur waarin ik ben opgegroeid als actrice is niet oké. Daarin is geen plek voor vrouwelijke leiders. En het laatste wat ik wil is deze business op dezelfde manier achterlaten zoals het was toen ik begon.” Daarom gaat het voor de alleskunner ook veel verder dan méér vrouwennamen op de aftiteling. Zo zet Reese zich ook in voor gelijkwaardige betaling van vrouwen. Dat dit laatste nog steeds een ‘dingetje’ is, ondervond ze zelf toen haar paycheck voor The Morning Show openbaar werd, waarvoor Jennifer en zij allebei 2 miljoen dollar per aflevering krijgen. Dit werd niet door iedereen begrepen. Reese tegen The Hollywood Reporter: “Ik las een recensie waarin dit als vervelend werd beschreven. Alsof wij het niet waard zijn. Ik kan je garanderen dat de bedrijven met wie we samenwerken niet dom zijn. Die betalen dit niet voor niets. Zit het mensen ook dwars als LeBron James (basketballer, red.) zo’n contract krijgt?”

Boekenclub

Juist dit soort reacties op haar succes geven Reese de motivatie om door te gaan. Zo wordt er inmiddels gesproken over een derde seizoen van Big Little Lies, al liet mede-producer Nicole Kidman zich recent ontvallen dat dit vanwege de drukke schema’s van de hoofdrolspelers nog wel een tijdje op zich laat wachten. Reese zei over Nicole: “Wij zijn gek op elkaar en willen graag weer samenwerken. Dat geldt ook voor de rest van de cast en crew. Nu alleen nog een goed idee voor een volgend seizoen, dan komt het er vast.” Ondertussen zit haar agenda ook alweer propvol met nieuwe projecten. Voornamelijk dankzij haar succesvolle boekenclub, waarmee Reese maandelijks een boektitel in de spotlight zet die haar vaak ook inspireert voor nieuwe films of series. “Ik lees wekelijks ongeveer drie boeken. Heerlijk!” Een van haar nieuwste projecten is Little Fires Everywhere. Hierin is Reese te zien naast Kerry Washington, waarmee ze de miniserie ook produceert. “Dankzij geweldige partners als Kerry is mijn drukke werkschema nog te managen. Belangrijk hierbij is dat we goed voor elkaar zorgen. Dus als Kerry ’s ochtends heel druk is geweest, pak ik het ’s avonds op en vice versa.” Naast een druk werkleven heeft Reese natuurlijk ook nog haar gezin. “Ik probeer zo’n vier keer per week thuis te zijn voor het eten. Mijn allergrootste prioriteit blijven mijn kinderen.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: BSR

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');