Creëer meerdere inkomstenbronnen voor een leven vol vrijheid

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een financieel vrijer leven.

Lees ook

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een financieel vrijer leven. Naast een leuke baan kun je op allerlei manieren wat bijverdienen, waardoor je meer geld overhoudt om te sparen en te investeren. Ga voor een side hustle waar je een passie voor hebt en waar je naast je werk mee bezig wilt zijn. Dit kan iets zijn om bepaalde skills te ontwikkelen, of gewoon iets dat je erg leuk vindt.

Waarom meerdere inkomstenbronnen?

Misschien zit je wel helemaal goed op je plek bij je baan, heb je leuke collega’s en verdien je een prima salaris. Een vaste baan biedt zekerheid, maar ook maar tot een bepaalde hoogte.

Het zou zomaar kunnen dat je op een gegeven moment ontslagen wordt of door een reorganisatie of bezuinigingsronde jouw werk verliest. Het is altijd goed om een extra inkomensstroom te hebben waarop je terug kunt vallen. Daarnaast biedt een side hustle jouw de ruimte om je naast je baan te ontwikkelen, waardoor je bijvoorbeeld je creatieve kant meer kunt ontwikkelen. Vaak richten mensen zich ook op meerdere inkomensstromen als ze willen testen of er in andere vakgebieden wellicht carrièremogelijkheden liggen.

Waar ben je goed in?

Om te bepalen waar je wat extra geld mee kunt verdienen naast je baan is het belangrijk om eens kritisch naar jouw skills te kijken. Waar ben je goed in? Misschien ben je goed in schrijven of editen of heb jij een gedetailleerd oog voor design en kun je anderen helpen met social media content of logo-ontwerp. Kijk daarnaast waar je passie ligt en hoe je jouw vaardigheden en capaciteiten kunt combineren met datgene waar je hart sneller van gaat kloppen. Zo kan het zijn dat jij besluit om in het weekend yogalessen te gaan geven of studenten online Nederlandse lessen gaat aanbieden. Zeker door het internet zijn er tegenwoordig zeer veel mogelijkheden om wat bij te verdienen!

Ideetjes voor een side hustle

Wij hebben een aantal ideetjes voor je op een rijtje gezet. Wie weet ziet er een side hustle bij die past bij jouw interesses en vaardigheden!

Start een webshop

Ben jij gek op mode en wil je volledig onafhankelijk zijn? Start dan een webshop waarop je makkelijk spulletjes kunt verkopen. Richt je bijvoorbeeld op leuke t-shirts voor kattenliefhebbers of accessoires voor zakenvrouwen. Hoe specifieker jouw niche, hoe makkelijker het is om op te vallen tussen jouw concurrenten.

Verhuren via Airbnb

Airbnb maakt het makkelijk om jouw woning of kamer te verhuren. Ideaal voor als je wat ruimte overhebt of wanneer je zelf graag reist en vaak van huis bent. Je krijgt jouw eerste centen al snel op je rekening, want 24 uur nadat je gast incheckt krijg jij betaald. Er zijn zelfs mensen die volledig kunnen leven van de verhuur via Airbnb.

Websites bouwen

Veel bedrijven zitten te springen om een goede website en hier wordt dan ook mooi voor betaald. Er zijn verschillende websites waar je jezelf als freelancer in kunt schrijven. Het mooie van deze side hustle is dat je volledig vrij bent om je eigen tijd in te delen en kunt werken waar je maar wilt.

Af en toe online bijverdienen

Heb je af en toe een extra zakcentje nodig? Dan kun je bijvoorbeeld een gokje wagen in een veilig online casino, je aanmelden voor een pool met tekstschrijvers en editors of opdrachten aannemen via platforms zoals Fiverr.

Vergeet de Belastingdienst niet

Voordat jij alle inkomsten van je side hustle weer uitgeeft is het belangrijk om te onthouden dat je hier inkomstenbelasting over moet betalen. Als je parttime in loondienst bent en meer dan 1.225 uur per jaar in jouw verschillende side hustles steekt krijg je aanzienlijk belastingvoordeel. Hiervoor moet je wel ingeschreven staan bij de KvK (wat sowieso aan te raden valt als jij voor jezelf begint naast je werk) en ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Hou een goede urenadministratie bij en een administratie van inkomsten en uitgaven om geen voordeel mis te lopen.

Beeld: Karolina Grabowska via Pixabay

Laatste nieuws

Zie ook