Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo kom je binnen 24 uur van je verkoudheid af

Zodra de temperatuur daalt, lijkt zowat iedereen verkouden te zijn.

Zo kom je binnen 24 uur van je verkoudheid af

Zodra de temperatuur daalt, lijkt zowat iedereen verkouden te zijn. Grote kans dat ook jij al een aantal dagen aan het hoesten en snotteren bent. Gelukkig is er een trucje waarmee je naar verluidt binnen een dag van je verkoudheid af bent.

Schema

Er is een schema opgedoken, waarin verschillende tips en tricks van doktoren zijn opgenomen. Al die trucjes bij elkaar zouden ervoor moeten zorgen dat je de symptomen binnen 24 uur de kop indrukt. Komt ie:

Hete douche

Wakker geworden met een verstopte neus? Heel vervelend! Neem volgens E. Neil Schachter, dokter en auteur van The Good Doctor's Guide to Cold and Flu, 's ochtends dan ook een hete douche zodat je weer makkelijker kunt ademen. De stoom maakt de holtes namelijk vrij.

Vlierbessensiroop

Vervolgens is het tijd voor wat vlierbessensiroop. Volgens kinderarts Heather Jeney hebben vlierbessen namelijk anti-virale eigenschappen en geven ze het immuunsysteem een boost. Zij raadt dan ook aan om drie keer per dag 2 theelepels van de siroop te nemen, om de intensiteit of de duur van je verkoudheid te doen afnemen. En handig: het werkt ook preventief. Als je een verkoudheid voelt opkomen, kun je dan ook het beste direct een flesje in huis halen.

Lees ook: De reden waarom je op vakantie vaak ziek wordt

Ontbijt

Klaar voor het ontbijt? Kies dan niet voor een flinke bak koffie en een croissantje, maar ontbijt met eieren en een kopje thee. Eieren zijn volle proteïnen, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Uit verschillende studies is gebleken dat deze helpen bij het bestrijden van een infectie. Het kopje thee (met eventueel wat citroen en honing) heeft weer een verzachtend effect.

Lunch

Als het gaat om lunch kun je het beste kiezen voor een gezonde salade met kikkererwten en pompoenpitten. Deze bevatten namelijk zink, een voedingsstof dat je lichaam helpt te reageren tegen infecties en ontstekingen.

Water drinken

Ja ja, we weten allemaal dat het belangrijk is om genoeg water te drinken. Toch moet je er extra op letten als je verkouden bent. Je kunt namelijk sneller uitgedroogd raken en daarnaast helpt het hydrateren ook om het slijm in je neus en keel weg te werken.

Licht sporten

Waarschijnlijk wil je het liefst de hele dag in de bed blijven liggen en een serie kijken, maar je kunt beter een ommetje maken of licht sporten. Je krijgt er meer energie van en doordat je dieper gaat in- en uitademen, heb je vaak minder last van een verstopte neus.

Neus 'schoonmaken'

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is belangrijk om je neus 'schoon te maken' voordat je gaat slapen. Slijm dat tijdens je slaap niet weg kun, zorgt er namelijk voor dat je een infectie krijgt. Gebruik bijvoorbeeld een neusspray of een zoutoplossing.

Slapen

En last but not least: een goede nachtrust! Genoeg slaap is erg belangrijk aangezien je lichaam minstens 7 uur rust nodig heeft om te vechten tegen de ziektekiemen.

Bron: HLN |Beeld: Istock