Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

9 dingen die de oorzaak van je acne kunnen zijn

Het komt dus niet alleen door je menstruatie.

9 dingen die de oorzaak van je acne kunnen zijn

Puistjes worden vooral veroorzaakt door hormonen en de overproductie van olie. Al is elke huid anders, er zijn bepaalde dingen die de boosdoener zouden kunnen zijn van je acne.

Oorzaken

1. Je verschoont je lakens niet vaak genoeg

Als je gaat slapen zonder je gezicht te wassen, komt er viezigheid (zoals olie, make-up, vuil) van je gezicht op je kussen. Deze viezigheid breng je via je kussen ook weer terug op je huid en dit kan acne veroorzaken.

Lees ook: Dít zijn die rode bultjes op je armen en benen

2. Je krijgt niet genoeg slaap

Dat weinig slaap slecht voor je gezondheid is, was al bekend. Maar het kan dus ook invloed hebben op je huid. Tijdens het slapen hersteld de huid zich, en als je te weinig slaapt kan dit leiden tot acne.

3. Je scrubt te vaak je gezicht

Scrubben is goed voor je huid, maar niet als je het te vaak doet. Met scrubben haal je dode huidcellen van je huid af. Maar dit kan je het beste met mate doen, anders scrub je je hele huid kapot.

4. Je gebruikt te veel wasmiddel

Sommige chemicaliën in wasmiddelen kunnen te hard zijn voor je huid. De resten van het wasmiddel die op je kleren achterblijven komen in aanraking met je huid. Vervolgens kan je huid hierop reageren in de vorm van acne.

5. Je gaat vaak naar de zonnebank

Naar de zonnebank gaan is slecht voor je huid. UV-straling kan namelijk de vorming van verstopte poriën bevorderen. De zon droogt je huid uit en veroorzaakt overtollige olie-productie en ook dit veroorzaakt weer acne.

6 Je zit te vaak aan je gezicht

Op je handen zitten verschillende bacteriën en als je aan je gezicht zit geef je dit af. Dit zorgt dus voor een minder schone huid en dit kan uiteindelijk weer voor acne zorgen. Ook is het beter om niet je puisten of mee-eters uit te knijpen want hiermee kun je gemakkelijk littekens veroorzaken.

7. Je drinkt veel alcohol of rookt sigaretten

We weten allemaal dat alcohol en roken niet goed zijn voor je gezondheid. Zo lijdt ook je huid hieronder. Zo vermindert roken de hoeveelheid zuurstof die naar je gezicht wordt gestuurd. Ook droogt het je huid uit, wat zorgt voor een hogere olie productie en dit zorgt weer voor acne.

8. Je eet het verkeerde voedsel

Tomaten en paprika's bevatten zure lycopene. Dit kan de PH-waarde van de huid verlagen. Ook zuivel of gluten kan acne veroorzaken. Dit geldt overigens niet voor iedereen, de een is hier namelijk gevoeliger voor dan de ander.

9. Je hebt een tekort aan vitamines

Een goede hoeveelheid vitamine inname kan een positieve invloed hebben op je huid (en op je gezondheid in het algemeen). Het is dus het beste om genoeg groente en fruit te eten.

Bron: Marie Claire, Cosmopolitan US | Beeld: BSR