Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Slow love is dé nieuwe datingtrend

Aha!

Slow love is dé nieuwe datingtrend

Slow love is dé datingtrend voor 2020. We trouwen later, nemen de tijd om een partner te zoeken en we willen eerst ons eigen leven op orde hebben.

Individuele behoeften

Dat blijkt uit een grote enquête van datingapp Bumble onder vrouwen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland, Frankrijk en Spanje. De focus op individuele behoeften staat in 2020 centraal bij het daten. 95 procent van de vrouwen die de enquête heeft ingevuld vindt dat persoonlijke groei in een relatie net zo belangrijk is als het ondersteunen van je partner.

“Mensen hebben nu het zelfvertrouwen om op zoek te gaan naar wat ze willen, en zijn niet langer beperkt door geografische locaties of maatschappelijke verwachtingen”, zegt onderdirecteur van Bumble Naomi Walkland.

Lees ook: De nieuwe datingshow op Netflix waar iedereen het over heeft

Persoonlijke ontwikkeling

Vrouwen in heel Europa daten verschillende mensen om zich persoonlijk te ontwikkelen; 59 procent zegt het geen probleem te vinden om in de eerste fase met meerdere mensen tegelijk te daten, om zo zeker te weten dat ze de juiste persoon vinden. 61 procent zoekt een partner die dezelfde waarden heeft. Via Bumble kunnen ze bijvoorbeeld hun politieke voorkeur, persoonlijkheidstype en sterrenbeeld delen.

Settelen met Mister Maybe uit angst om alleen te blijven, willen we niet meer in 2020. “We hebben zoveel meer mogelijkheden dan de generatie die het alleen van hun eigen omgeving moest hebben om een leuke man of vrouw te vinden”, zegt gedragspsychologe Jo Hemmings. “Wij weten inmiddels dat er nog veel meer te ontdekken valt.” Ook relatietherapeut Esther Perel is een voorstander van slow love. Zij ziet het huwelijk als de bekroning van een leven dat al compleet is, niet als een hoeksteen waar je een leven omheen bouwt.

Tekst: Jill Waas | Beeld: The Longest Ride