Real life: ‘Voor mijn twijfelende zelf was ANNE+ fijn geweest’

Iedereen wordt er vrolijk van.

Lees ook

De dramaserie ANNE+ over een lesbische twintiger wordt wereldwijd bejubeld. Eindelijk worden LGBTQ’ers, positief afgebeeld. Hanna van Vliet (27) is daar zelf ook maar wat blij mee.

'Iedereen wordt vrolijk van de serie'

WAAROM SPREEKT ANNE+ WERELD- WIJD ZO AAN?
“Dit heeft alles te maken met de reden waarom wij ooit besloten deze serie te maken: we voelden een tekort aan positieve representatie van LGBTQ-karakters in de media. Het gaat te vaak over moeilijkheden met uit de kast komen en geaccepteerd worden. Terwijl het zo belangrijk is om verhalen te zien waarin zij ook gewoon hun leven leiden. Inclusief liefdesproblemen en struggles zoals iedere twintiger meemaakt, LGBTQ’er of niet. We krijgen reacties van Bangkok tot Brazilië: iedereen wordt vrolijk van de serie.”

HEB JE ZELF ALS LESBISCH MEISJE ZOIETS GEMIST?
“Ja, ik heb vroeger helaas nooit een serie als deze gezien. En ook in Hitkrant en Break-Out! zaten alleen maar posters van knappe hetero’s. Als je nooit iets anders dan dat ziet in de media, ga je je vanzelf raar voelen als je gevoelens ontwikkelt voor iemand van hetzelfde geslacht. Ik denk dat het voor mijn twijfelende zelf heel fijn was geweest om een serie als ANNE+ gewoon op NPO voorbij te zien komen. Trouwens niet alleen voor mij, maar ook juist voor (hetero) mensen die het nog een beetje eng en raar vinden allemaal.”

EN HET SPREEKT DUS NIET ALLEEN HET GROTE PUBLIEK, MAAR OOK TOPACTEURS AAN…
“Klopt! Laura Gómez, bekend van Orange is the New Black, heeft ons gevraagd of ze een rol mocht in het tweede seizoen. Natuurlijk wilden we dat. We hebben de rol van gerenommeerde architect voor haar geschreven. Een rol met een functie, die zij als Dominicaanse actrice niet vaak krijgt aangeboden. Ze is heel activistisch, ook als het om rollen voor vrouwen en latina’s gaat. Zo zegt ze vaak ‘nee’ tegen audities, omdat ze niet meer wil bijdragen aan een bepaald clichébeeld.”

HOE DENK JIJ HIEROVER?
“Ik zeg niet meer overal ‘ja’ tegen. Daarbij vind ik het belangrijk om het niet zonder uitleg te weige- ren, maar juist met de makers in gesprek te gaan. Dat heb ik bijvoorbeeld laatst nog gedaan bij een rol die ik te ouderwets vond. Goed om te merken dat er zo wel iets op gang komt en we mensen uit deze industrie aan het denken kunnen zetten.”

HOE DENK JE VERDER OVER DE DIVERSITEIT OP DE NEDERLANDSE TV?
“We zijn op zich op de goede weg, maar het kan altijd nog diverser. Dat blijkt alleen al uit het feit dat we om de haverklap horen dat onze serie zo vernieuwend is, dat mensen zoiets nog nooit hebben gezien en zichzelf eerder niet herkenden in series of films. We zijn er dus nog niet.”

ANNE+ is vanaf 3 maart te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: ANNE+

Laatste nieuws

Zie ook