Branca (31) heeft het coronavirus: ‘Ik heb het absoluut onderschat’

"Ik kan nu weer dingen doen, zoals ontbijt maken."

Lees ook

De situatie rond het coronavirus wordt in Nederland steeds heftiger. Deskundigen waarschuwen dat het virus niet meer alleen gevaarlijk is voor ouderen, maar óók voor jonge, gezonde mensen zonder ondeliggende problemen. Docent en student Branca (31) weet er alles van. Ze zit inmiddels al een week thuis in quarantaine, omdat ze besmet is geraakt met het coronavirus: "Neem het serieus, trek op tijd aan de bel."

Benauwd

"In Den Bosch heb ik Carnaval gevierd. Daarna ben ik heel ziek geworden. Het leek voor mijn gevoel toen gewoon griep. Alles erop en eraan, 40 graden koorts, gewoon heel ziek. Ik kon niet eens opstaan, ik heb een week op bed gelegen. Na een dag of vijf begon het een beetje op mijn longen te zitten en ik moest veel hoesten. Ik dacht dat het er allemaal bij hoorde. Na een week voelde ik me weer beter en ben ik weer gaan werken. Maar vorige week donderdag ben ik opnieuw heel ziek geworden. Ik kreeg veel last van mijn longstreek, onwijze hoofdpijn en ik was heel benauwd. 's Nachts heb ik een keer in paniek mijn huisarts gebeld, ik had toen zóveel pijn. Gelukkig gaf ze heel goed advies."

"100% zeker weten dat ik het coronavirus heb, doe ik niet. Ze hadden toen namelijk al besloten om niet iedereen meer te testen. Maar de huisarts vertelde mij dat er met mijn klachten een kans van zeker 95% is dat ik het onder de leden heb. Ik mocht niet naar de huisarts komen, omdat ik dan anderen kon besmetten. Ik kreeg de opdracht om uit te zieken en vooral geen mensen te zien. Dus dat heb ik gedaan. Het gaat nu met ups en downs. Maar na de afgelopen periode kan ik wel zeggen dat het een stuk beter gaat. Ik ben echt behoorlijk ziek geweest. En ik ben nog steeds niet waar ik moet zijn. Ik bel nu elke dag of om de twee dagen met mijn huisarts."

Onderschat

"Ik heb het coronavirus absoluut onderschat. Ik ben gaan werken, terwijl ik me daarvoor een tijdje niet zo fit voelde. Natuurlijk hoorde ik er toen al dingen over op het nieuws, maar toen dacht bijna iedereen nog: 'Ach jongens, overdrijf niet zo'. Ik dacht oprecht dat ik het virus niet had, want ik zou natuurlijk nooit bewust het risico nemen om mensen te besmetten. Achteraf gezien had ik het met deze klachten wel wat serieuzer mogen nemen. En had ik niet moeten gaan werken, want misschien had ik het toen al wel. Ik heb toen ook andere mensen gezien en mogelijk besmet. Dat kan ik niet terugdraaien, maar daar heb ik me wel rot om gevoeld. Maar nu denk ik ook: 'Je kan het niet voorkomen, een groot deel van de wereld zal het krijgen.' Ik heb me er een beetje bij neergelegd en probeer positief te blijven."

Buiten adem

"Ik ben nu weer wat dingen aan het doen. Denk aan ontbijt maken of een rondje lopen in huis. Als ik die dingen te snel achter elkaar doe, ben ik meteen buiten adem. Dan moet ik echt gaan zitten om weer op adem te komen en weer rustig te worden. Zo heftig is het wel. Ik zou nu niet naar buiten kunnen om een heel rondje te lopen. Dat gaat ‘m gewoon niet worden. 's Ochtends moet ik ook altijd weer even op kracht komen. Hoe lang dit nog gaat duren? Ik heb geen idee. Ik verwacht helemaal niks meer. Die eerste keer dat ik griep kreeg, is nu drie weken geleden. Dus ik voel me nu eigenlijk al best lang ellendig. Maar ik ben blij dat er nu elke dag vooruitgang in zit."

"Ik heb er eigenlijk nog niet heel veel energie voor, maar ik probeer nu een beetje vanuit huis te werken. Ik ben docent en daarnaast studeer ik. Ik probeer ook nog wat dingen aan mijn studie te doen. Daarnaast Netflix ik natuurlijk een hele hoop. Ik heb hele lieve vrienden en familie die op afstand voor me klaar staan. De steun die ik krijg is echt waanzinnig, ik krijg ook hulp uit onverwachte hoek. Bekenden doen mijn boodschappen en zetten ze voor de deur. 's Avonds bel ik altijd een uurtje met vrienden, via de app Houseparty. Zo kom ik mijn dag wel door. Inmiddels mis ik het trainen en sporten wel enorm. Bodybuilding is echt mijn passie en dat heb ik al drie weken niet kunnen doen. Als ik eindelijk uit quarantaine mag en de energie weer heb, is dat het eerste wat ik weer oppak. Maar ook de kleine dingen, zoals boodschappen doen, daar kijk ik nu echt naar uit."

Gezond

"De ernst van de situatie is afgelopen week echt realiteit geworden. Ik ben best wel nuchter. Ik denk vaak: 'Daar fiets ik wel doorheen.' Ik had dus ook niet verwacht dat ik het virus zou krijgen. Ik leefde gezond en sportte zes dagen per week, maar dat zegt met dit virus dus helemaal niks, zo zie je maar."

"Tegen iedereen die het coronavirus niet serieus neemt, wil ik dan ook zeggen: neem het wél serieus en trek op tijd aan de bel. Dat hoeft heus niet meteen als je een beetje keelpijn hebt of snottert, maar wel als je het benauwd begint te krijgen. Als je bijvoorbeeld naar de wc loopt en echt op adem moet komen. Of als je boven de 38 graden koorts hebt. Ben er op tijd bij."

Beeld: Privé

Laatste nieuws

Zie ook