Real life: ‘Veel modellen durven geen aangifte te doen van seksuele intimidatie’

Modellen moeten veel beter beschermd worden, vindt Marvy Rieder.

Modellen moeten veel beter beschermd worden en ook makkelijker aangifte kunnen doen van seksuele intimidatie. Dat zegt voormalig topmodel Marvy Rieder in een reactie op de veroordeling van Harvey Weinstein.

Platform

Marvy is een van de initiatiefnemers van The Model’s Health Pledge, een platform dat toeziet op een gezonde en veilige werkomgeving voor modellen en dat misstanden in de modebranche probeert aan te kaarten. Onderdeel hiervan is het meldpunt voor die misstanden, waaronder seksuele intimidatie, dat eind 2017 in het leven werd geroepen. Volgens Marvy kloppen te weinig modellen – gemiddeld twee per maand – bij het meldpunt aan met hun klachten.

Schaamte voelen

“Ik vind het heel belangrijk om te laten weten dat wij er voor hen zijn. Die zichtbaarheid is hoognodig, omdat veel slachtoffers nog geen melding durven te maken uit angst voor represailles, ze zijn bang om niet meer aan de bak te komen of voelen te veel schaamte. Je kunt bij ons ook anoniem een melding maken, dan kan een van onze vertrouwenspersonen als tussenpersoon fungeren. Wij kunnen zelf geen juridische stappen nemen of zorgen dat iemand ontslagen wordt, maar we gaan wel met de desbetreffende persoon of het bedrijf in gesprek. En als je aangifte wil doen, kunnen we dat proces begeleiden en desgewenst mee naar de politie gaan. Ik denk dat het gevoel dat je er niet alleen voor staat, heel belangrijk is.”

Volgens Marvy begint er langzaamaan iets te veranderen in de modewereld. “Het heeft tijd nodig, je kunt niet de hele mode-industrie veranderen in twee, drie jaar tijd. Maar we merken dat mensen wakker worden en bewuster zijn van dingen die echt niet door de beugel kunnen. Zo hebben we bijvoorbeeld in onze pledge staan dat naaktfotografie onder de achttien jaar echt niet kan. En dat er bij de Fashion Week in Nederland backstage altijd kleedkamers moeten zijn. We willen niet dat jonge meiden en jongens daar halfnaakt rondlopen, met als risico dat anderen foto’s van hen maken. Over het algemeen zijn de bedrijven binnen de Nederlandse mode-industrie heel welwillend.”

Misstanden uitbannen

Probleem is dat er in het buitenland vaak nog andere regels gelden. “Dan krijgt een Nederlands meisje in Parijs te horen: ‘Je bent zeventien, je kunt best een naaktshoot doen.’ Ook is er nog geen internationaal meldpunt. Wij krijgen meldingen van modellen uit het buitenland die nergens anders terechtkunnen. Wat we kunnen doen, is hen een Skype-sessie geven met een van onze psychologen of coaches. Maar op juridisch gebied kunnen we nog weinig hulp bieden, omdat in elk land andere wetten gelden. Ons streven is dat The Model’s Health Pledge straks internationaal wordt ingezet en dat elk land zijn eigen team, platform en meldpunt krijgt. Net als de film-wereld is dit een branche waar het draait om uiterlijk, mooie mannen en mooie vrouwen. De kans op misstanden is best groot, en we moeten met z’n allen een front vormen om
dit definitief uit te bannen.”

Meer lezen of zelf een melding maken? Dit kan via themodelshealthpledge.nl

Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock

Laatste nieuws