Recherche doet uitspraak over grensoverschrijdend gedrag in De Villa

Twee teams zijn tot een conclusie gekomen.

Lees ook

Het drama rondom het 'grensoverschrijdend gedrag' in het programma De Villa, zorgde ervoor dat alle realityshows van RTL tijdelijk stop werden gezet. Een team van onafhankelijke onderzoekers zouden naar de zaak gaan kijken en zijn inmiddels tot een conclusie gekomen.

Onderzoek

RTL liet er geen gras over groeien en schakelden echte experts in voor twee onafhankelijke onderzoeken. Zo was Hoffmann Bedrijfsrecherche verantwoordelijk voor een volledig integriteitsonderzoek naar het productie-, montage- en uitzendproces.

Daarnaast was er nog een team met experts samengesteld, waarbij strafrechtadvocaat mr. Richard Korver de leiding had. Zij hebben onderzocht of er sprake is van enig strafbaar handelen.

RTL laat nu weten dat er uit beide onderzoeken is gekomen dat er géén strafbare feiten zijn gepleegd. Wel zijn er volgens hen "ongelukkige inschattingen" gemaakt tijdens het montage- en uitzendproces.

Lees ook: Zo kwam productie achter telefoongebruik Melissa tijdens Temptation Island

Reactie Peter van der Vorst

"Hoewel het een opluchting is dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd en dat het productieproces op locatie zorgvuldig was, moeten wij wel lering trekken uit de conclusies", zo laat Directeur Content RTL, Peter van der Vorst weten.

"De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons. Het is heel begrijpelijk dat dit tot publieke verontwaardiging heeft geleid. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat hebben we ook uitgesproken naar de deelnemers."

Vervolgstappen

Om in het vervolg dit soort zaken te voorkomen, heeft Van der Vorst maatregelen genomen.

"We hebben aanbevelingen gekregen die onze processen verder zullen verbeteren. We leggen die vast in een nieuw protocol met als basis aangescherpte ethische normen."

Ook laat hij weten dat eerder dit jaar al diverse aanpassingen bij RTL zijn doorgevoerd. "Waaronder verscherpt toezicht op het proces tussen montage en uitzending. We gaan met een onafhankelijke partij aan de slag om dat protocol tot uitvoering te brengen, zodat we niet alleen ons bewustzijn vergroten, maar er ook consequent naar handelen."

Bron: RTL | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook