doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Real life: 'Uit jaloezie zette ze de hele klas tegen me op'

Marloes werd gepest.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Real life: 'Uit jaloezie zette ze de hele klas tegen me op'

De denigrerende opmerkingen die je hoort tijdens je schooltijd, van een leraar of medeleerling, kunnen veel invloed hebben op je leven. Zo ook bij Marloes (35). Maar zij laat zich er niet meer door weerhouden om haar dromen na te jagen.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Pesten

“Ik was op de basisschool een teruggetrokken meisje dat veel tekende en daar behoorlijk goed in was. Een klasgenootje, dat ook graag tekende, begon me te pesten. Waarschijnlijk uit jaloezie zette ze de hele klas tegen me op. Met als gevolg dat ik nog verder in mijn schulp kroop, nog meer ging tekenen en er steeds beter in werd. Mijn leraar dacht dat ik naar het speciaal onderwijs moest, maar de Cito-toets wees uit dat ik havo/vwo-niveau had. Ondertussen was het mij duidelijk wat ik na het voortgezet onderwijs wilde doen; namelijk naar de kunstacademie. De docent tekenen en schilderen op het vwo zag echter niets in mijn tekenstijl en stak dat niet onder stoelen of banken. In mijn laatste jaar moest hij een soort verklaring schrijven voor de kunstacademie. Hij schreef dat ik niet goed genoeg was voor de richting autonoom, oftewel eigen werk, en dat toegepast een betere richting voor me zou zijn."

Kritiek

"Die trap na raakte me behoorlijk. Op de kunstacademie werd ik klaargestoomd voor een baan als grafisch ontwerper, terwijl het illustreren van boeken mijn echte droom was. Van alle kritiek die ik in de loop der jaren kreeg, stak er eentje met kop en schouders bovenuit. Een van de leraren, die mijn werk niet kon waarderen, zei: ‘Meisjes van het platteland, zoals jij, horen überhaupt niet in de kunstwereld thuis.’ Dit maakte me behoorlijk onzeker. Na het behalen van mijn diploma ging ik als artdirector bij een reclamebureau aan de slag. Toch liet het idee dat ik als illustrator mijn geld kon verdienen me niet los. Ik deed mee aan een illustreer-wedstrijd en werd tweede. Dat gaf me de moed om uitgeverijen te contacten en mijn werk via sociale media te delen. Zo is het balletje gaan rollen en heb ik mijn droom uiteindelijk toch kunnen waarmaken. Ik ben nu een succesvol illustrator, werk onder andere voor uitgeverijen en tijdschriften. Dat terwijl zoveel leraren tegen me zeiden dat ik dat nooit zou kunnen bereiken.”

Tekst: Natasja Bijl | Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');