Stelling: ‘Celebrities zijn hoop in Neêrlands bange dagen’

Eens of oneens?

In tijden van (corona)crisis lopen celebrities voorop bij het uitdelen van advies, meningen, troost en motivatie. Maar zitten we daar wel op te wachten?

Eens

Imke Emons (35) is mede-initiatiefnemer van het nationaal applaus #Klap- CoronaDeWereldUit en het veelbesproken coronalied Zon, waar honderd BN’ers en influencers aan meededen. Zij is het wel met de stelling eens.

"Eerlijk gezegd snap ik niets van de commotie rond Zon en de kritiek op het feit dat er BN’ers aan het liedje meedoen. In Duitsland werd na ons ook een coronalied uitgebracht en dat stond binnen een paar uur op nummer 1. Onze intentie was en is nog steeds om de volledige opbrengst te doneren aan het Oranje Fonds, voedselbanken en het Nationaal Ouderenfonds. Als moeder van een zesjarige tweeling, waarvan er eentje regelmatig in het ziekenhuis ligt, weet ik wat muziek kan doen. Zeker van je favoriete artiest. Het geeft troost, afleiding of een beter gevoel. En dat hebben we nodig in deze crisis. Na het succes van onze eerste actie #KlapCoronaDeWereldUit wilden we méér doen. Een nummer maken dat mensen kunnen beluisteren op het moment dat het hen uitkomt. Geen enkele BN’er heeft zich aangeboden, iedereen is gevraagd. En ze reageerden allemaal positief. Yolanthe Cabau, Gordon en Vajèn van den Bosch hebben een groot bereik. Als zij het lied delen op hun social media krijgen veel mensen het te zien. Celebrities laten nu zien dat ze met dezelfde zorgen en problemen zitten als wij. Hun onzekerheden en angsten zijn voor ons, als fans en publiek, herkenbaar. Opeens zijn sterren benaderbaar en bereikbaar. En als zij iets doen voor het goede doel komt dat extra aan bij het publiek. Het benadrukt de ernst van de situatie, maar geeft ook hoop en steun. Dat hebben we nu allemaal nodig. John Legend die op Instagram Live zingt met Chrissy Teigen op de piano. En Elton John die een coronaconcert gaf en daarmee een miljoen dollar ophaalde. Hij zong in zijn woonkamer, Alicia Keys en Mariah Carey deden online mee. Dat gaf fans het idee dat ze er niet alleen voor staan, dat ze worden begrepen en geholpen. En nog belangrijker, ze worden geïnspireerd om iets te doen voor het goede doel door te doneren.”

Oneens

Eveline van Rijswijk (32) is presentator, theatermaker en historicus. Zij vindt dat BN’ers zich juist nu, in moeilijke tijden, bescheidener op moeten stellen. Zij is het dus niet met de stelling eens.

"Dat celebrities hun krachten bundelen tijdens een crisis zien we al sinds de jaren tachtig, met We Are The World en Do They Know It’s Christmas. In die tijd deden ze het om geld op te halen voor een ramp ergens ver weg. Nu de coronacrisis ons allemaal treft, moeten celebrities goed uitkijken dat ze geen irritatie opwekken met hun gedrag. Zo zei Madonna in een video – waarin ze tussen de rozenblaadjes in haar badkuip zit – dat corona ‘the great equalizer’ is, en dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Maar dat is niet zo. Rijke sterren wonen vaak groot, waardoor quarantaine dragelijker is. Ze kunnen zich eerder laten testen en ze hebben betere toegang tot de gezondheidszorg. Jennifer Lopez plaatste een video van haar zoon die haar een drankje kwam brengen in haar ruime tuin met zwembad. Helaas zat een restaurant er even niet in, schreef ze, maar ze was wel blij met de goede service. Ze voegde er nog een #staysafe aan toe. Op dit moment is het leven van celebrities niet inspirerender dan ons eigen leven. De beroemdheden zitten er alleen comfortabeler bij. Dan is er niet veel begrip voor een klagende Sam Smith, die zegt dat hij de quarantaine niet meer trekt, in zijn Londense miljoenenvilla. Ook BN’ers mogen wat bescheidener zijn, zeker wat hun mening over het beleid rondom corona. Neem nou Tijl Beckand. Die heeft corona gehad, is hersteld en stelt nu dat de meeste gezonde mensen het wel overleven en dat we snel uit deze lockdown moeten. Dan denk ik: dat is misschien jouw persoonlijke ervaring, maar ik stel voor dat we naar het RIVM luisteren. BN’ers zijn niet de aangewezen persoon om mensen nu van advies te voorzien. Wat wel erg gewaardeerd wordt, is als celebrities echt in actie komen. Zoals de zes Duitse profvoetballers die vrijwillig vakken gingen vullen. Of zangeres Marga Bult die haar oude beroep van verpleegkundige nu oppakt. Daar hebben mensen iets aan, aan concrete actie."

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: RTL

Laatste nieuws