Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Als kind was ik al bang om alleen te zijn'

Ooit van alonement gehoord?

Real life: 'Als kind was ik al bang om alleen te zijn'

Het is een woord dat eind 2020 misschien wel in de Engelse woordenboeken belandt: alonement, met plezier en volledig bewust kiezen voor tijd doorbrengen in je eentje. De Britse journalist Francesca Specter (28) was haar afhankelijkheid van anderen een jaar geleden, na een zware relatiebreuk, meer dan zat. Ze ging op speurtocht naar hoe ze in haar eentje gelukkiger kon worden. Ze muntte het begrip ‘alonement’ en deelt haar ervaringen en die van anderen sinds kort in haar podcast en op haar site alonement.com.

Ander einde van het spectrum

“Als kind was ik al bang om alleen te zijn”, zegt Francesca zelf over haar weg naar alonement. “Bang dat niemand met me wilde spelen, dat ik als enige geen vriendje zou krijgen. Daardoor viel ik van de ene in de andere relatie, maar verwaarloosde ik mezelf. Ik was altijd van de compromissen en schikte me naar mijn partner en mijn vrienden.” Tot ze in 2018 plots brak met haar vriend en voor 2019 het goede voornemen opvatte om meer tijd alleen door te brengen. En daar nog van te genieten óók. “Mensen vinden ‘alleen’ zo’n beladen woord. Dat zou niet zo moeten zijn”, aldus Francesca. “Alonement is eigenlijk het tegenovergestelde van eenzaamheid.

Het is het andere einde van het spectrum van alleen zijn.” Ze begon een dagboek

bij te houden, plande opzettelijk zaterdag-avonden alleen thuis. En ging in haar eentje Londen in. Naar de bioscoop. Uit eten. Ze ging zelfs in haar eentje een weekendje weg. “Ik leerde wat ik zelf wilde. Hoe ik op mezelf kon leunen voor levensgeluk. Hoe ik kon genieten van mijn eigen gezelschap. En dat veranderde alles.” Zozeer dus dat ze haar ervaringen graag wilde delen met anderen. In haar podcast interviewt ze filosofen, therapeuten en ervaringsdeskundigen die allemaal genieten van hun tijd alleen. Haar timing bleek perfect: op 13 maart kwam de eerste aflevering online en een paar dagen later liep de coronacrisis helemaal uit de hand.

Tijd om te herstellen

Francesca merkte dat er vanaf die dag een grote golf geïnteresseerden in alonement bijkwam. “Als de coronacrisis twee jaar geleden was uitgebroken, had ik het idee van veertien dagen alleen thuiszitten waarschijnlijk veel enger gevonden dan het virus zelf. Nu zie ik het als een kans. Als je je alleen-tijd goed aanpakt kan het erg herstellend werken. Neem deze tijd voor jezelf, begin aan dat ene project, maak je leven op orde, verlies jezelf in een boek of in die Netflix-serie. Zie deze periode als een zegening in plaats van een gevangenisstraf.” Dat omdenken kan veel verschil maken in deze roerige tijden. En, belooft Francesca, je wordt er ook nog een leuker mens van. “Het heeft mijn leven veranderd omdat ik nu een goede relatie met mezelf heb en rekening met mezelf hou. Ik heb meer zelfvertrouwen en voel me gelukkiger, rustiger en tevredener. Ik heb nu altijd iemand in de buurt met wie ik graag tijd doorbreng. Mezelf.”

Tekst: Claudia Witteveen | Beeld: iStock