Kim Kardashian West stort zich op een nieuwe missie: gevangenen een tweede kans geven. Aan Grazia vertelt ze over de documentaire die ze hierover maakte.
Rechtenstudie
Voordat we bij het horen van de naam Kardashian onmiddellijk dachten aan realityseries, lipkits en exorbitante bilpartijen, was het een ander familielid dat in de spotlights stond: advocaat Robert Kardashian. Hij werd vooral bekend als lid van het juridische team van O.J. Simpson tijdens de beruchte moordzaak in de jaren negentig. Geen van Roberts kinderen leek in zijn voetsporen te willen treden. Tot vorig jaar, toen dochter Kim Kardashian met een alternatieve rechtenstudie startte.
Ze volgt een ‘apprentice’-programma, dat achttien uur in de week praktijkervaring vereist. Sinds juli vorig jaar loopt ze de verplichte vier jaar durende stage bij een advocatenkantoor. Afgelopen week lanceerde ze een kritische documentaire die ze maakte in Amerikaanse gevangenissen. In de twee uur durende Kim Kardashian West: The Justice Project onthult ze juridische misstanden en laat ze zien dat een aantal gevangenen onterecht vastzit.
Advocaat
Op de perspresentatie over de film in Los Angeles vertelt ze aan Grazia dat ze altijd een fascinatie heeft gehouden voor het beroep van haar in 2003 overleden vader. "Ik heb door de jaren heen vaak de vraag gesteld gekregen wat ik zou doen als ik de realityshow niet zou hebben. Mijn antwoord is altijd dat ik dan rechercheur of advocaat was geworden", vertelt de 39-jarige Kim.
Toch was het niet de geest van haar vader die haar op haar nieuwe missie zette, maar de wens om gevangenen te helpen die geen eerlijk proces hebben gekregen. Die missie begon ruim twee jaar geleden eigenlijk vrij toevallig. "Ik scrolde op een dag door mijn Twitter-feed en iemand deelde een link naar een artikel over Alice Marie Johnson, een 62-jarige vrouw die een levenslange straf uitzat voor haar eerste misdaad, een niet- gewelddadig drugsdelict. Het voelde zo oneerlijk: het kan toch niet zo zijn dat iemand als zij dezelfde straf krijgt als bijvoorbeeld Charles Manson?" In het voorjaar van 2018 had ze een meeting met de president in het Oval Office. Nog geen week later kreeg Johnson een presidentieel pardon.
Gevangenissysteem
Na de zaak van Alice Marie Johnson is ze zich gaan verdiepen in de werking van het Amerikaanse gevangenissysteem. Hoe meer Kim in de problematiek dook, hoe duidelijker het voor haar werd dat ze iets moest doen. En ze nam geen halve maatregelen: in 2022 hoopt ze advocaat te zijn. Kim wist vooraf dat mensen hierover een mening zouden hebben. "Ik ben zo gewend aan kritiek, niets doet me nog wat. Dan dénken mensen maar dat ik het voor de publiciteit doe. Al het commentaar in de wereld kan me niet van deze missie afbrengen."
Maar ze doet het ook voor haar vier kinderen, benadrukt Kim. "Ik voed vier zwarte kinderen op die ook tegen deze situaties kunnen oplopen. Het motiveert me dat wat ik doe écht voor verandering kan zorgen in hun leven, en zelfs het leven van hún kinderen."
Tekst: Danielle Kool | Beeld: BSR