Column Rose Bertram: ‘Vaak besef je ook later pas dat dingen eigenlijk niet oké waren’

Rose leeft The Glamorous Life.

Rose Bertram (25) is internationaal topmodel, influencer en schrijver van het kookboek Chubby in Shape. Ze woont samen met haar vriend Gregory van der Wiel en dochter Naleya (2) in Los Angeles en leeft daar The Glamorous Life.

Diploma

"Ik heb altijd geloofd in het lot. Ik ben ervan overtuigd dat alles voorbestemd is. Zo wist
ik als tiener al zeker dat mijn toekomst in de modellenwereld lag. Op mijn zeventiende stopte ik met school om me fulltime op m’n carrière te storten. Dat begreep niet iedereen, maar ik was gewoon niet het type om de hele dag in de schoolbanken of met mijn neus in de boeken door te brengen. Ik was bijna volwassen dus mijn ouders konden me niet meer tegenhouden, en ik wist toen al zeker dat ik nooit een diploma nodig zou hebben. Dat ik denk dat je levenspad al vastligt, betekent niet dat je er niet hard voor hoeft te werken, of dat alles makkelijk gaat. Als jonge meid in de modewereld moet je heel goed op jezelf letten. Er lopen nu eenmaal figuren in rond die misbruik maken van hun reputatie, of hun macht. En als je nieuw bent in de industrie, weet je gewoon niet waar de grenzen liggen."

Zelfverzekerdheid

"Naaktfotografie is bijvoorbeeld een lastige. Ik zag in die tijd foto’s van Kate Moss en Naomi Campbell waarop ze topless poseerden. Dat was dan heel mooi gedaan, maar wat een fotograaf van mij vroeg, noemen we waar ik vandaan kom gewoon ‘porno’. Je moet dan best sterk in je schoenen staan om het niet te doen, en vaak besef je ook later pas dat dingen eigenlijk niet oké waren. En natuurlijk zijn er in het wereldje ook mannen die uit zijn op meer. Gelukkig heb ik zelf nooit echt iets fysieks meegemaakt; ik voelde het altijd vrij goed aan als iemand iets wilde proberen, en gaf dan een duidelijk signaal af dat dat niet ging gebeuren met mij. Als ik daardoor een klus niet zou krijgen, dan maar niet. Dat is een bepaalde zelfverzekerdheid – je kunt het ook eigenwijsheid noemen – die nu eenmaal in me zit. Ik denk dat dat deels door mijn sterke Afrikaanse roots komt. Maar het is vooral dat idee dat je toch wel komt waar je moet zijn. Je destiny zit al in je, het moet alleen nog gebeuren. En als het zover is, dan wil je wel met trots terug kunnen kijken op hoe je er gekomen bent."

Laatste nieuws