EXCLUSIEF! Yolanthe over heftig jaar: ‘Aan een scheiding gaat heel veel vooraf’

"Er komt een dag dat ik zal beseffen dat het zo heeft moeten gebeuren"

Niemand minder dan Yolanthe Cabau (35) is deze editie gasthoofdredacteur van Grazia. De actrice, presentatrice en co- founder van Free a Girl heeft een heftig jaar achter de rug, maar blijft in de liefde geloven. Met Grazia blikt ze terug, kijkt ze vooruit, maar ze leeft vooral in het nu. "Er komt een dag dat ik zal beseffen dat het zo heeft moeten gebeuren."

Vooruit

Het is geen geheim dat Yolanthe een heftig jaar achter de rug heeft. Haar scheiding met Wesley Sneijder werd groots opgepakt in het nieuws. "Ik ben er nog niet helemaal, maar het gaat goed. Sommige momenten voel ik me heel sterk en kan ik de hele wereld aan; dan kijk ik vooruit en niet achteruit. Maar er zijn ook dagen – zeker nu ik veel op mezelf aangewezen ben – dat ik wat minder sterk ben en dingen zo graag anders had gezien. Maar zo is het nu eenmaal niet gelopen."

Hoewel dat in het begin anders was, heeft Yolanthe nu vrede met de situatie. "Ik ben zover dat ik kan zeggen: ik heb niet gefaald. Naar mijn idee falen mensen niet, maar situaties of ondernemingen wel. In dit geval mijn huwelijk. Soms gaan dingen gewoon niet meer of loopt het mis. Daar moet je dan je les uit halen, hoe pijnlijk ook, en hopelijk word je daar op een dag sterker van. Langzaamaan ben ik sterker aan het worden, maar ik ben tegelijkertijd ook een heel gevoelig persoon."

De brunette wil niet te diep ingaan op haar breuk. "We zitten er nog middenin, dus het is moeilijk om over dat deel van mijn leven te praten. Dit gaat niet alleen over mezelf en ik wil er heel voorzichtig mee omgaan, juist omdat het zo’n gevoelig iets is."

Lees ook: Sylvia Sneijder laat zich uit over hereniging Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder

Bepaalde keuzes

Wat er ook gebeurd is, Yolanthe blijft geloven in eeuwige liefde. "Ook al is het nu even moeilijk. De dag dat ik mijn hoop in de liefde kwijtraak, zou een heel verdrietige zijn. Ik ben een romantisch persoon en heb veel voorbeelden om me heen gezien van mensen die na vijftig jaar nog steeds elkaars hand vasthouden. Maar ja, mensen doen elkaar soms ook onbewust pijn met bepaalde keuzes", vertelt ze.

"Het is bij ons echt niet zo dat er één dingetje is gebeurd en dat we toen meteen de handdoek in de ring hebben gegooid. Aan een scheiding gaat heel veel vooraf. Dat zijn dingen die je niet met het hele publiek deelt, maar samen hoopt op te lossen. Je wilt het een eerlijke kans geven, en daarna wéér en wéér, en daarnaast ook elkaar beschermen. Maar op een gegeven moment was er te veel verdriet, viel het vertrouwen weg en toen was er niet meer genoeg over om voor te strijden."

Lees ook: Rico Verhoeven reageert op geruchten rondom romance met Yolanthe Cabau

Dankbaar

Yolanthe heeft het afgelopen jaar veel gehad aan de mensen om haar heen. "Ik heb een lieve familie en lieve vrienden om me heen. Maar ik ben ook vaak op mezelf aangewezen geweest, en daar heb ik veel kracht uitgehaald. Ook hierin kan ik weer op mijn geloof terugvallen en weet ik dat dingen gebeuren met een reden. Als je verdrietig bent, is dat soms moeilijk om te zien. Maar er komt een dag dat ik zal beseffen dat het zo heeft moeten gebeuren."

Ondanks alles is Yolanthe gelukkig. "Ik ben heel blij en dankbaar, ook al zijn bepaalde dingen anders gelopen dan ik had gedroomd of hoe ik het graag had gewild. Het is zoals het is, ik accepteer dat, ook wanneer het me verdriet doet. Ik ben ontzettend happy dat ik zo’n lief kind heb, ik zou niet weten hoe ik me had gevoeld zonder Xess. Ik voel me jong en sterk en heb nog een heel leven voor me, waar ik naar uitkijk. Ik ben dankbaar voor iedereen in mijn leven, ook voor de mensen die me verdriet hebben gedaan. Ik ben niet boos of haatdragend, ik heb zelfs heel veel liefde voor die mensen. Ik veroordeel niemand, ook al heeft iemand me pijn gedaan, dat is niet aan mij."

Het hele interview lees je in de nieuwe Grazia die vanaf morgen in de winkel ligt!

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Martika de Sanders

Laatste nieuws