doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Real life: 'Je wordt echt echt geen Hollywood-ster omdat je een mooi koppie hebt'

In een exclusief interview verklapt Ivana haar geheimen.
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Real life: 'Je wordt echt echt geen Hollywood-ster omdat je een mooi koppie hebt'

In Los Angeles volgt Yolanthe Cabau lessen bij de beroemde acteercoach Ivana Chubbuck, die eerder grote sterren als Brad Pitt, Charlize Theron en Beyoncé onder haar hoede nam. In een exclusief interview verklapt Ivana haar geheimen.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Grote successen

Ivana Chubbuck windt er geen doekjes om: als je denkt het te kunnen maken in Hollywood zonder daar hard voor te werken, dan kun je het wel vergeten. De Amerikaanse acteercoach kan het weten, want ze heeft de afgelopen veertig jaar met ‘duizenden’ acteurs gewerkt en ja, daarvan ook een hoop mensen weer zien vertrekken. Maar daar stonden grote successen tegenover. Ivana werkte intensief met Charlize Theron voor haar rol in Monster, die de actrice een Academy Award, Golden Globe en SAG Award opleverde. En toen Halle Berry in 2001 een Oscar won voor haar hoofdrol in Monster’s Ball – de eerste voor een Afro-Amerikaanse actrice ooit – bedankte ze Ivana in haar emotionele speech. “Ik had nooit ontdekt wie deze vrouw was zonder jou”, zei Halle in haar toespraak over haar personage.

Persoonlijk trauma

De acteercoach was ontroerd door de aandacht, vooral omdat de woorden van de actrice haar werkmethode zo goed omschreven. “De techniek die ik acteurs bijbreng, is volledig gebaseerd op gedragswetenschap. Ik leer ze hun rol helemaal te analyseren”, legt ze uit. “We nemen een script net zo lang door tot- dat de acteur op elk moment in de film begrijpt waarom het personage doet wat het doet.” De volgende stap voor haar leerlingen is die drijfveren te koppelen aan hun eigen ervaring en emoties. Daarbij komt er geregeld het een en ander aan persoonlijk trauma naar boven.

Charlize Theron, die opgroeide met een gewelddadige vader, legde dat ooit uit als: “Ivana heeft me geleerd hoe ik mijn emoties en alles wat er is gebeurd in mijn leven kan gebruiken om een doeltreffende acteur te worden. Pas als het zo dicht bij jezelf ligt, kun je er echt in meegaan. Het was heel leerzaam om op die manier op mijn bek te gaan en weer op te staan.” De actrice is niet de enige die enthousiast is over die methode. In de acteerstudio van Ivana Chubbuck aan Melrose Avenue lopen dagelijks meerdere lessen vol, en dan zijn er nog de tientallen Hollywoodsterren die één op één met haar werken. De Amerikaanse rekent naast Halle Berry en Charlize Theron onder meer Brad Pitt, James Franco, Jessica Biel, Jared Leto, Sylvester Stallone, Jake Gyllenhaal en Beyoncé tot haar clientèle.

Sterrenfluisteraar

Vanwege die imponerende sterrenlijst wordt Chubbuck nog weleens ‘starmaker’ genoemd, maar daar moet ze zelf niets van weten. “Dat klinkt bijna alsof ik zélf een ster wil zijn, en daar is het me niet om te doen. Glamour is maar ruis, en een naar iets bovendien. Mensen kijken naar sterren en alles wat zij hebben, vergelijken dat met hun eigen leven en voelen zich daar dan ontzettend slecht bij. Daar wil ik geen onderdeel van uitmaken.” Veel liever benadrukt ze de gemene deler onder haar pupillen die het maken in Hollywood.

“Ik krijg vaak de vraag hoe het is om met mensen als Halle of Brad te werken, hoe die in het echt zijn? Nou, het zijn acteurs die kei- en keihard hebben gewerkt om hun vak onder de knie te krijgen. En daardoor zijn ze succesvol in wat ze doen.” Brad Pitt, zo herinnert ze zich, was in zijn beginjaren zelfs zo fanatiek dat niemand een duo-opdracht met hem wilde doen. Ivana eist van haar studenten dat ze naast de lessen nog eens zes tot acht uur per week in de opleiding stoppen, maar de acteur wilde elke dag wel een paar uur repeteren met zijn ‘scene partners’.

In bed duikt

Met Halle Berry nam ze ‘dag na dag, na dag’ het script van Monster’s Ball door. “Dat is de houding die ik wil zien”, aldus de coach. “Je wordt echt geen Hollywoodster omdat je een mooi koppie hebt, of – laat ik dat nog eens benadrukken – je met de juiste personen het bed in duikt. Mensen die zo snel mogelijk een ster willen worden, haken altijd als eerste af. Die zien hoeveel werk het is en zijn al snel vertrokken.” De studenten die haar strenge voorselectie doorkomen en haar hele programma doorlopen, komen vaak goed terecht.

Onder de alumni bevinden zich Oscar-, Golden Globes-, Emmy en Tony Award-winnaars. Ivana Chubbuck mag dan niets met rode lopers hebben, als haar pupillen tijdens de grote award shows in de prijzen vallen, is ze apetrots. “Het succes is van hen, maar het idee dat ik daar achter stond geeft me zo’n voldoening. Het gevoel dat ik kreeg toen Charlize en Halle een Oscar wonnen, daar kan geen drugs tegenop.”

Tekst: Daniëlle Kool | Beeld: BSR

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');