Strafvermindering voor moordenaar Anne Faber

De Hoge Raad heeft gesproken

Lees ook

De moordenaar van Anne Faber, Michael P., heeft een strafvermindering van vier maanden gekregen door de Hoge Raad. Daarmee wordt de hardhandige arrestatie van de gevangene gecompenseerd.

Straf

Michael P. zou eigenlijk een straf van 28 jaar en acht maanden en tbs met dwangverpleging krijgen voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de 25-jarige Utrechtse Anne Faber. De moordenaar ging in cassatie bij de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland.

Zijn advocaat vond dat het hof bij het bepalen van de straf had moeten meewegen dat zijn cliënt bij zijn arrestatie veel te hardhandig was aangepakt. Michael P. brak daardoor een schouder.

Het Arnhemse hof vond de manier waarop de moordenaar was aangehouden niet goed, maar het was niet een reden voor strafvermindering. Echter denkt de Hoge Raad daar nu anders over en oordeelt dat met de hardhandige arrestatie van Michael P. zijn rechten als verdachte niet zijn geschonden, maar zijn gebroken schouder wel reden is om zijn straf te verminderen, laat voorzitter Willem van Schendel weten.

lees ook: Vriend Anne Faber reageert in rechtbank

Einde

De Hoge Raad past de straf zelf aan en daarmee komt er definitief een einde aan de zaak van Anne Faber. Dit zou volgens Willem ook in het belang zijn van de nabestaanden en de samenleving.

Anne vertrok op vrijdagmiddag 29 september in onweer en regen uit Utrecht om een lange fietstocht te maken. Om 18:15 stuurde ze een berichtje naar haar vriend met de melding dat ze in Hollandsche Rading was. Tegen 19:00 uur maakte ze een selfie in de regen.

Daarna ontbrak elk spoor. Anne leek van de aardbodem verdwenen. Haar vriend sloeg op Facebook alarm, kort daarna kwam ook de politie in actie. De verdwijning leidde tot een grootschalige zoektocht. Nadat haar jas werd gevonden, ontdekten specialisten een dna-spoor. Daarmee kwam de veroordeelde Michael P. als verdachte in beeld.

Bron: AD I Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook