Een korte stijlgeschiedenis van de zonnebril

Graag gedaan!

Lees ook

De zonnebril. Tegenwoordig is het een echt mode icoon. We hoeven prinses Amalia maar met een gaaf model te zien rondlopen, en iedereen wil er net zo eentje hebben. Dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. Heb je je wel eens afgevraagd waar de zonnebril eigenlijk vandaan komt? En hoe het komt dat er zoveel verschillende modellen bestaan? We nemen je hier mee op een klein reisje door de stijlgeschiedenis van de zonnebril.

Een zonnebril niet alleen tegen de zon

Even een snel kijkje op bijvoorbeeld cheapasszonnebrillen.nl laat je zien dat het aanbod van zonnebril modellen en stijlen tegenwoordig bijna overweldigend is. We hebben de hele geschiedenis van dit stijl symbool om inspiratie uit te halen, en tegenwoordig kan iedereen precies voor de look gaan waar ze helemaal happy van worden.

In de vroege geschiedenis van de zonnebril is deze verrassend genoeg niet per se uitgevonden om tegen de stralen van de zon te beschermen. Ze werden bijvoorbeeld in China ingezet om de ogen van Chinese rechters te maskeren, zodat hun beslissingen niet van hun gezicht af te lezen waren. In de 18e eeuw begon een zekere James Ayscough te experimenteren met verschillende gekleurde lenzen om zo zichtbeperkingen te verminderen.

De Inuit in de poolgebieden waren de eerste die oogbescherming begonnen te dragen tegen het felle zonlicht dat op de sneeuw weerkaatst werd, om de gevaarlijke sneeuwblindheid tegen te gaan. Puur praktisch dus, waarbij stijl niet eens een bepalende factor was.

Zonnebril als mode-icoon

Hoewel met James de ruwe vorm van een zonnebril al het daglicht had gezien, zou het nog tot de jaren 30 duren voordat we zonnebrillen zoals we ze vandaag de dag kennen tegenkomen. Hier mogen we Sam Foster voor bedanken, een Oostenrijkse immigrant die in 1929 in de VS haaraccessoires voor vrouwen produceerde. Hij besefte dat hij met hetzelfde plastic bewerkingsproces ook prima frames voor zonnebrillen kon maken, en begon deze al snel voor 10 cent per stuk bij het strand van New Jersey te verkopen. Het wordt een grote hit.

Als snel begon je overal in de Verenigde Staten zonnebrillen te zien, en begon men de praktische, maar ook modieuze waarde van dit item steeds meer in te zien. Een aantal uitvindingen volgden, met in 1936 de ontwikkeling van de Polaroid gepolariseerde glazen, en in 1938, met de Tweede Wereldoorlog in aantocht, de intrede van de beroemde aviators door Ray-Ban. Deze pilotenbrillen zouden de ogen van piloten beschermen tegen de felle zon tijdens het vliegen. Een stoer begin van een nog steeds erg stoer model.

Die zonnebril wil ik ook

De zonnebril betreed het modebeeld wanneer een aantal filmsterren en andere beroemdheden ermee aan de haal gaan. Sterren als het supermodel Twiggy of actrice Audrey Hepburn worden gezien met een bepaald model, en al snel wil iedereen er mee lopen. Naast een stijlstatement, kunnen zonnebrillen ook een gevoel van anonimiteit bieden, wat voor beroemdheden soms best even fijn is.

Vanaf nu zullen bepaalde modellen zonnebrillen ook onlosmakelijk verbonden worden met een bepaald persoon. Jacqueline Kennedy Onassis, ook wel Jackie O genoemd, de vrouw van John Kennedy en First Lady van de Verenigde Staten van 1960 tot 1963, werd na haar Witte Huis jaren vaak gespot met een zonnebril met grote zwarte glazen en een dik frame, een model dat we tegenwoordig gewoon simpelweg Jackie O noemen.

Of wat dacht je van John Lennon van de Beatles? Je kunt bijna niet aan deze man denken zonder de iconische ronde glazen op zijn gezicht te zien. Deze bijna opa-achtige zonnebril noemen we nu een John Lennon zonnebril.

Stijl en bescherming

Nu het hek van de dam is gaat het snel met de ontwikkeling van nieuwe zonnebril stijlen en modellen. Werkelijk alle soorten, maten en kleuren komen voorbij. Van de kekke shutter shades tot de met diamanten beladen zonnebril van Lady Gaga, je kunt het zo gek niet meer bedenken.

Ook ontstaat er steeds meer bewustzijn over hoe schadelijk de stralen van de zon eigenlijk kunnen zijn. Net als dat er nu standaard met zonnebrand wordt gesmeerd, is ook het dragen van een zonnebril een vanzelfsprekende stap in persoonlijke zonnebescherming. Toch willen we er hierbij nog steeds cool uitzien natuurlijk.

Gelukkig zijn zonnebrillen met 100% UV-bescherming tegenwoordig standaard en hoef je geen stijl voor functie in te leveren. Ga dus voor het model du jour, maak een statement met een overdreven cateye model of baan je eigen pad met een bizarre kleuren combinatie. Wij voorzien een nog zeer mooie toekomst voor de zonnebril als stijl symbool.

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook