Mark Rutte over overlijden moeder tijdens de coronacrisis

De premier is openhartig over zijn moeder.
Mark Rutte over overlijden moeder tijdens de coronacrisis

Mark Rutte was gisteravond te gast bij een speciale uitzending van het tv-programma Op1. De premier vertelt hier openhartig over de coronacrisis en het overlijden van zijn 96-jarige moeder.

Coronacrisis

Terwijl Rutte druk bezig was met alle maatregelen rondom het coronavirus, overleed zijn moeder Mieke Rutte-Dilling, halverwege mei, in een verpleeghuis. Uit een test bleek dat zijn moeder niet is overleden aan de gevolgen van corona.

De premier laat weten dat hij zijn moeder niet mocht bezoeken, maar dat het contact via de laptop ging. "Via hele lieve 'laptopzusters' konden we met haar Facetimen. In het begin konden we ook nog voor het raam gaan staan en elkaar dan via de telefoon spreken."

Toch was deze manier van contact hebben ook voor de premier heel erg wennen. "Normaal ging ik op zaterdag of zondag wat Indisch eten voor haar halen samen met mijn zus en dan gingen we dat in het verpleeghuis opeten, maar dat kon nu niet."

Lees ook: Verdrietig nieuws voor Mark Rutte

Protocol

Rutte vertelt verder dat de laatste nacht voordat zijn moeder overleed, hij toch nog bij haar mocht zijn. "Het protocol was: als het overlijden heel nabij is dan mag één familielid erbij. Dus ik ben diezelfde nacht naar haar toe geweest en mijn zus was er de dag daarvoor."

Wanneer presentator Jeroen Pauw vraagt hoe hij is omgegaan met deze situatie, antwoordt de premier: "Daar moet ik deze zomer nog is over nadenken. Deze combinatie is erg bijzonder geweest. Gelukkig was mijn moeder geestelijk nog wel goed en kon ik goed met haar praten, maar het is natuurlijk vreselijk."

Lees ook: Jeugdvriend Mark Rutte klapt uit de school

Geheim

Na het overlijden van zijn moeder, wilde Rutte dat haar overlijden geheim bleef tot na de begrafenis. "Ik wilde niet dat er bij haar uitvaart fotografen in de bosjes zouden liggen." Een aantal directe collega's had hij het wel meteen verteld. "Daardoor wisten ze dat ik op dit moment een beetje anders in de wedstrijd zat."

Rutte vertelt dat hij niet lang stil heeft gestaan bij het overlijden van zijn moeder, maar dat hij door moest gaan. "Dit is mijn baan en je kunt niet dit doen en vervolgens helemaal uit de rails gaan rijden. Het waren nog heftige weken in mei en het aantal coronapatiënten lag nog heel hoog op de intensive care, Maar door wat er in mijn privéleven was gebeurd, was het wel ingewikkeld voor mij."

Bekijk hieronder het hele fragment.

Bron: RTL Nieuws I Beeld: BSR, Twitter

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f35439dd575b', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });