Waarom we coronastress zeer serieus moeten nemen

Dit is wat je moet weten.

Het coronavirus houdt ons land al lang in zijn greep en er worden steeds meer symptomen aan de lijst toegevoegd die kunnen wijzen op het virus. Echter moet je ook herstellen van alle coronastress die je hebt opgelopen, zo meldt een stressexpert.

Stress

Volgens stressexpert Carolien Hamming heeft de coronacrisis ons moe gemaakt. Dit komt doordat je constant bezig bent met het virus, zowel bewust als onbewust. "Elke dag coronanieuws maakt je onbewust alerter. Door die mentale zorgen gaan ook lichamelijke processen iets harder werken. Dat is een beetje stress, maar dan langdurig."

Toch is stress volgens Carolien niet verkeerd. Het zorgt voor energie en het maakt je actiever. "Je hartslag gaat omhoog, je bloedsuikerspiegel stijgt en je kunt je beter focussen. Die verhoogde activatie heb je nodig om een prestatie te kunnen leveren."

Maar een stressvolle periode vraagt ook extra energie en daar moeten we volgens Hamming van herstellen. We moeten helemaal terug naar de basiswaarden en dat is volgens haar iets waar een groot taboe op heerst. "Veel mensen denken dat herstellen van stress vooral psychologisch is. 'Als je je maar sterk genoeg houdt, komt het vanzelf goed."'

Lees ook: Fajah Lourens over corona-symptomen: 'Iedereen in mijn familie is weer gezond'

Herstel

Toch is het niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk erg zwaar. "Als je structureel te weinig herstelt, gaat je lichaam zich aanpassen aan de overactiviteit en kom je in een negatieve spiraal terecht." Hierdoor kun je dan uiteindelijk overspannen raken.

De makkelijkste manier om goed te herstellen van coronastress is meer slapen, vertelt Carolien. Ook een wandeling maken helpt om te ontspannen. "Kies voor matige inspanning. Haal een frisse neus en probeer ervan te genieten."

Wat ook erg belangrijk is bij het herstel, is iets ondernemen wat je leuk vindt. "Vaak doen we onbewust dingen voor de vorm, omdat we denken dat het moet of omdat we vinden dat het hoort. Maar eigenlijk hebben we er geen zin in. Als je al vermoeid bent en je blijft dingen op je tandvlees doen, dan levert dat meer stress op", aldus Hamming.

Bron: Nu.nl I Beeld: BSR

Laatste nieuws