slogan

Dit zijn de Groenste Steden van Europa

Genieten van groene parken, heerlijke bossen en bebloemde grasvelden tijdens een stedentrip? Ja, sommige steden bieden naast prachtige architectuur, mooie winkelstraten en een bruisend nachtleven ook nog eens voldoende natuur aan. Online reisagentschap TravelBird deed onderzoek naar de Groenste Steden ter Wereld om te laten zien in welke steden je naast gebouwen, verkeer en drukte ook nog genoeg groen vindt, zodat je tijdens je reis eens echt goed tot rust komt.

In het onderzoek werd de oppervlakte aan groengebied van 50 steden geanalyseerd waarbij werd gekeken naar negen categorieën, zoals bosgebied, parken en wijngaarden. De enigszins verrassende lijst geeft je weer nieuwe stedentrip-bestemmingen voor op je bucketlist! Grazia zet de top 5 Groenste Steden in Europa op een rij.

5. Rome

Stedelijk groen is ontzettend goed voor de gezondheid en de ontspanning. In de hectiek van de Italiaanse hoofdstad is het dan ook heerlijk om even van het centrum af te wijken en te reizen naar een van de prachtige natuurreservaten of bossen. In totaal heeft Rome meer dan 166 vierkante meter aan groengebied per persoon, wat zo’n 37 procent van het gehele stadsoppervlak is. Daarmee is het de 5de groenste stad in Europa! De categorieën waar de stad het beste op scoort is ‘natuurreservaat’ met 135 m² per persoon en bosgebied met meer dan 31 m² per persoon. Vergeet tijdens je stedentrip dus niet om je comfortabele sneakers mee te nemen en je een dagje in de natuur te begeven!

4. Praag

Praag staat op de vierde plek van de Groenste Steden in Europa met meer dan 220 vierkante meter aan groengebied per persoon. In percentages is Praag zelfs met 56,74% groengebied de groenste stad ter wereld! Praag bestaat voor meer dan de helft uit natuurgebieden, aangelegde natuur en voedselproductiegebied. Een groot deel van het groengebied is vertegenwoordigd door de categorie ‘landbouwgrond’, wat meer dan 22% van het stadsoppervlak beslaat. Maar ook zijn er genoeg bossen, parken en openbare tuinen in de stad waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de hectiek. 

3. Göteborg

Denk je aan Zweden dan denk je misschien ook meteen aan natuur. Daarom verbaasde het ons niets dat Göteborg de op drie na groenste stad in Europa is. Hier vind je volgens het onderzoek maar liefst 314 vierkante meter aan groengebied per persoon (wat zo’n 38% van het stadsoppervlak is). Vooral het aantal vierkante meter bosgebied per persoon is indrukwekkend hoog met 221 vierkante meter. Tijdens een stedentrip wordt het dan ook aangeraden om een uitstapje de natuur in te maken. Zo vind je bijvoorbeeld op slechts 7 kilometer afstand van het centrum het uitgestrekte bosgebied Delsjöområdet met indrukwekkende meren, prachtige velden en dichtbegroeide bossen.

2. Bratislava

Op nummer twee staat een stad waar je misschien niet direct aan zou denken als groenste stad van Europa: Bratislava. In Nederland kunnen wij blijkbaar nog een puntje zuigen aan de hoeveelheid groen in de Slowaakse hoofdstad. In deze authentieke stad vind je naast prachtige gebouwen, hippe winkelstraten en een bruisend nachtleven ook ontzettend veel bosgebied; in totaal 333 vierkante meter. Ook kun je in Bratislava met meer dan 71 vierkante meter per persoon heel goed terecht bij prachtige uitgestrekte wijngaarden voor mooie wandelingen en lokale wijnproeverijen.

1. Reykjavik

De groenste stad van Europa en tevens ook van de wereld is Reykjavik. De IJslandse stad heeft maar liefst 411 vierkante meter groengebied per persoon. Het grootste deel van het groengebied bestaat uit natuurreservaat, maar ook kun je in de stad genoeg bosgebied, grasveld en landbouwgrond vinden. Tijdens een reis naar Reykjavik kun je eigenlijk niet om het groen heen. Bezienswaardigheden, shoppen en lekker eten gaan hier hand in hand met genieten van de natuur. Hou je ook nog eens van een balletje slaan? Dan is deze stad al helemaal de perfecte bestemming. Want deze stad heeft het meeste oppervlak aan golfbanen van heel Europa!

Nederland

Deze lijst biedt ontzettend veel reisinspiratie, maar hoe doet Nederland het eigenlijk? Zowel Rotterdam als Amsterdam hebben de top 50 gehaald, respectievelijk op plek 19 en 23. Rotterdam heeft zo’n 87 vierkante meter aan groengebied per persoon en Amsterdam meer dan 76 vierkante meter. Wanneer we alleen kijken naar de categorie ‘grasvelden’ brengen we het er echter beter vanaf. Rotterdam staat hiermee op nummer één, met maar liefst 58 vierkante meter grasveld per persoon en Amsterdam staat op nummer drie met 49 vierkante meter. Smeer de broodjes dus maar alvast, want de Nederlandse steden zijn ideaal voor picknicks!

Lees ook: De 6 reisbestemmingen voor 2018, die je echt moet bezoeken

Beeld: iStock