Het Lekkerste Dier

Heb je ook een stapel kookboeken naast je bed die je leest als bestselling-romans? Dan ga je Het Lekkerste Dier van Sylv...

Heb je ook een stapel kookboeken naast je bed die je leest als bestselling-romans? Dan ga je Het Lekkerste Dier van Sylvia Witteman vast heel leuk vinden. Na Het bearnaisesyndroom, De maillardreactie en Pekingeend bij nacht bekeert Sylvia in haar heel eigen, kordate schrijfstijl haar goede vriend én vegetariër Henk. Henk twijfelde de laatste tijd nogal of hij er wel goed aan gedaan had om vegetariër te worden en vroeg Sylvia om hem te helpen bij het betreden van het culinaire dierenrijk. Langzaam introduceert S. hem in het dierlijke paradijs en schotelt hem allerlei heerlijke gerechten (met recept!) voor. Te beginnen bij de garnaal en de ansjovis, voor ‘verse tofuverlaters handig diertjes’, zo schrijft S. Het varken en de kip volgen later, net als het kalf, de gans, de kreeft en het hert. Maar ook mosselen, vongole, konijn en allerlei wild komen voorbij. Om te eindigen met het rund, en wel met ossenstaart. Want, ‘als er dan toch een koe moet sterven dan is het wel onbeleefd om alleen biefstukken te eten, nietwaar? Bovendien: de delen van de koe met de meeste smaak zijn niet de meest voor de hand liggende fragmenten. De nederige staart is misschien nog wel het lekkerste, mits afdoende gegaard en voorzien van de usual suspects: wortel, ui en selderij…’ etc. etc. Het recept voor Sylvia’s ossenstaartsoep vind je in Het Lekkerste Dier. En ze heeft helemaal gelijk want ossenstaart is inderdaad erg lekker, ik maak er graag een pastasaus mee die je zeker eens moet proberen! (Als je wat tijd hebt, misschien voor Pasen?)

Gestoofde ossenstaart, voor 4 personen:

1 kilo ossenstaart
olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes
1 stengel bleekselderij, in reepjes
200 ml rode wijn
2 blikken gepelde tomaten à 400 g
2 takjes verse rozemarijn
voor erbij: verse tagliatelle of papardelle

1 Verhit in een ruime braadpan een flinke scheut olijfolie. Bestrooi de stukken ossenstaart met zout en peper en bak ze bruin aan.
2 Neem het vlees uit de pan en fruit de ui met de knoflook en de selderij.
3 Leg het vlees terug in de pan en schenk de wijn erbij. Voeg de blikken tomaat toe (druk de tomaten iets stuk met een spatel) en leg de rozemarijn in de pan. Breng met de deksel op de pan aan de kook.
4 Draai het vuur laag en stoof de ossenstaarten afgedekt in zo’n 3 uur zachtjes gaar, of tot het vlees makkelijk van de botten loslaat. Haal het vlees van de botten en doe het terug in de pan. Laat de saus eventueel nog tot de gewenste dikte inkoken en proef op zout en peper. Lekker met verse lintpasta en geschaafde pecorino, en een grote schaal (biologische, nu bij AH!) rucolasalade.

Het Lekkerste Dier, Sylvia Witteman – € 12,50
Uitgeverij De Arbeiderspers

Laatste nieuws