Schokkend nieuws over Ben & Jerry’s

De Amerikaanse consumentenorganisatie Organic Consumers Association maakte vandaag bekend dat bij onderzoek naar ijs van Ben & Jerry's in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië schadelijke hoeveelheden landbouwgif glyfosaat is aangetroffen.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Organic Consumers Association maakte vandaag bekend dat bij onderzoek naar ijs van Ben & Jerry's in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië schadelijke hoeveelheden landbouwgif glyfosaat is aangetroffen, zo schrijft het AD. Het middel, die aanleiding geeft tot zorg voor de volksgezondheid, werd bij 12 van de 14 onderzochte ijsjes gevonden, dat laat wetenschapper John Fagan van HRI Labs, die de testen uitvoerde.

Kankerverwekkend

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is glyfosaat naar verluidt kankerverwekkend. Mede-onderzoeker Gilles-Eric Séralini legt uit dat kleinere hoeveelheden dan in de ijsjes op ratten zijn getest. Die kregen leverziekten en na één jaar ook tumoren. “Later verweet men ons dat de ratten niet deugden.”De schadelijke stoffen kunnen in het ijs terecht komen door de gebruikte melk, maar ook via diervoeding of de ingrediënten die voor de verschillende smaken zorgen.

Unilever reageert

Unilever, waar Ben & Jerry’s onder valt, heeft inmiddels gereageerd op alle commotie. "We maken ons zorgen, maar we zijn niet totaal verrast", aldus Unilever. "Glyfosaat zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem. Het komt erop neer dat onze producten veilig zijn om te eten en dat de hoeveelheden glyfosaat die gevonden zijn, significant lager waren dat de standaarden toegestaan in de VS en Europa."

Unilever treft hoe dan ook maatregelen als gevolg van het onderzoek. "Ingrediënten zoals tarwe en haver zijn vaak besproeid met glyfosaat om het droogproces te versnellen voordat ze geoogst worden. Dit is de meest voorkomende en waarschijnlijke manier dat glyfosaat in ons voedsel terechtkomt", stelt Unilever, dat daarom uiterlijk in 2020 wil stoppen met het gebruik van producten die gemaakt zijn van gewassen die chemisch gedroogd zijn met glyfosaat.

Lees ook: Waarom je nooit het chocoladepuntje van je ijsje moet eten

Bron: NU.nl, AD, Beeld: iStock

Laatste nieuws