4 Cardio fabels die je niet moet geloven

Na een lange dag kan een hardloopsessie, fietstocht of zweten op de loopband als muziek in je oren klinken. Cardio is na...

Na een lange dag kan een hardloopsessie, fietstocht of zweten op de loopband als muziek in je oren klinken. Cardio is namelijk perfect om even lekker te ontstressen. Daar komt bij dat je ook nog calorieën verbrandt, zodat je binnenkort helemaal in shape bent. Hoewel dat allemaal heel positief is, gaat er ook een hoop onzin rond over cardio-trainingen. Dit zou jou nog wel eens tegen kunnen werken in je work-outs.

Ontdek daarom de waarheid achter vier cardio fabels en vergeet ze onmiddellijk!

Fabel 1: Hoe meer cardio, hoe sneller je afvalt
Door urenlang op de loopband in de sportschool te zweten, verbrand je inderdaad veel calorieën. “Je verliest gewicht door veel cardio, maar het verkeerde soort gewicht. Namelijk niet alleen vet, maar ook spieren”, vertelt personal trainer Greg Justice. Daarom is het beter om cardio te combineren met krachttraining. “Trainen met gewichten zorgt voor meer spiermassa. Hierdoor verhoogt je stofwisseling en verbrand je meer vet. Zelfs als je niet aan het trainen bent.”

Fabel 2: Sporten is pas effectief als je langer dan een uur bezig bent
Simpelweg niet waar. Alle kleine beetjes lichaamsbeweging dragen bij aan het verbranden van calorieën. Wat je wel kunt veranderen, is hoe intensief je in die korte tijd traint. “Natuurlijk kun je je gewone cardio routine voor lange tijd doen en in die tijd veel verbranden. Maar belangrijker is wat er na je work-out gebeurt. Door korte, maar hele intensieve trainingen te doen, verbrand je tot 38 uur na je work-out nog steeds calorieën.”  Dus ‘geen tijd’ is geen excuus meer. Ook als je maar een half uurtje de tijd hebt, gewoon lekker gaan!

 

 

 

 

 


Fabel 3: Door te sporten met een lege maag, verbrand je meer lichaamsvet
Er wordt gedacht dat als je geen calorieën in je maag hebt, je lichaam reserve calorieën zal verbranden en afvallen sneller gaat. Onderzoek bewijst het tegendeel: of je nou wel of niet hebt gegeten, de mate waarin je vet verbrandt blijft consistent. Een ander onderzoek laat zien dat niet eten juist een negatief effect heeft op je spieren. Je verliest namelijk sneller spiermassa. “Je lichaam heeft energie nodig om energie te produceren en dat gebeurt door te eten. Je hoeft jezelf niet vol te proppen, maar eet in ieder geval een kleine snack, zodat je intensiever kunt sporten.”

Fabel 4: Hardlopen of fietsen zijn de beste work-outs voor de spieren in je benen
Tenzij je een stijle helling op sprint, of zo lang en hard fietst dat je de trappers niet meer vooruit krijgt (en dan toch nog doorgaat), maak je niet veel spiermassa aan in je benen. Een uurtje hardlopen of stukje fietsen voelt misschien alsof die spieren in je benen hard hebben gewerkt, maar dat valt tegen. Om je beenspieren echt goed te trainen, kun je beter kiezen voor squats, deadlifts en lunges. Zulke oefeningen zorgen er ook voor dat je beter zal worden in hardlopen en fietsen. Maar let op: dat betekent natuurlijk niet dat hardlopen en fietsen niet goed voor je zijn. Het blijft beweging.

 

Beeld: Sanoma Beeldbank

Laatste nieuws