Rinke’s blog: STILETTO-THERAPIE

Mannen zijn verbijsterd als je dit probeert uit te leggen, maar vrouwen lijden graag pijn in de naam van mode. Ik weet n...

Mannen zijn verbijsterd als je dit probeert uit te leggen, maar vrouwen lijden graag pijn in de naam van mode. Ik weet niet hoe het voelt om een korset te dragen, maar een dagje in een loeistrakke jeans met hoge taille kan er niet ver verwijderd van zijn. Ik heb mezelf in te krappe blazers gewurmd die de bloedsomloop in mijn armen effectief tot een halt brachten. Ik heb zo vaak kou geleden voor een mooiere outfit dat vriendinnen me nu van tevoren ‘kleed je warm aan!’ sms’en en ik heb bijna een Egyptische berg beklommen op luipaardprint loafers omdat mijn wandelschoenen lelijk stonden. Pas toen de gids me weigerde mee te nemen, kon ik van gedachten worden veranderd. De meeste pijn echter, leed ik door hakken.

De unieke pijn die hakken in de bal van je voet en later rug veroorzaken, eerst zeurend, dan brandend, went amper. Toch gaan ze telkens weer opnieuw aan, want er zijn maar weing outfits die er met platte schoenen op vooruit gaan.
De grootmeester van de hak, Christian Louboutin, zit volgend jaar twintig jaar in het vak en brengt deze week vast een boek uit om dit heuglijke feit te vieren. Dit jaar verkocht hij al 600.000 paar stiletto’s met rood gelakte zolen à €600 die in hoogte variëren van 12 tot liefst 16 cm. In Nederland is er één verkooppunt, dus misschien moet ik het even uitleggen, maar Louboutins doen pijn. Niet pas na een paar uur flink doorstappen, gewoon vanaf het begin. Waarom vrouwen van Maxima tot Blake Lively het er toch graag voor over hebben? In een recent interview licht meneer Louboutin zijn theorie toe: “Het ongemak gaat samen met iets anders wat te maken heeft met verlangen. Je voelt jezelf en je bent je bewust van je lichaam. Dat kleine beetje ongemak brengt veel op.”

Ik heb een andere theorie. Louboutins maken vakkundig een einde aan vrouwelijke onafhankelijkheid. Je hebt minstens de arm van een man of chauffeur nodig om je er staande op te houden. Geen boodschappentas die je zelf nog kunt dragen. Zo nu en dan een Louboutin bespaart jaren dure therapie voor control freaks die zich niet kwetsbaar op kunnen stellen. Zo is die €600 eigenlijk spotgoedkoop.

Wie?

Christian Louboutin werd geboren in 1964 en richtte zijn merk op in 1992. Hij kwam op het idee van de rode zolen toen hij een assistant haar nagels rood zag lakken terwijl hij bezig was met een paar schoenen.

Voor de koffietafel

Voor het boek Christian Louboutin door Christian Louboutin en fotograaf Philippe Garcia poseerden beroemde fans als Dita von Teese en Kristin Scott Thomas met een Louboutin-hak. Het is te koop vanaf 25 oktober voor €95.

Sneak Preview

Volgend jaar maart is er een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Christian Louboutin in het Design Museum in Londen. Op 23 november bespreekt hij zijn schoenvisie in het V&A Museum in dezelfde stad, samen met Net-a-porter’s Natalie Massenet.

Laatste nieuws