Bettina bakt… Worteltjestaart

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Worteltjestaart

Deze week ontving ik een lieve mail van Bettina bakt in de Amsterdamse Van Woustraat. Ja, er is dus nog een andere Bettina die bakt. In haar biologische banketbakkerij maakt ze heerlijke taarten en koekjes naar Duitse baktraditie. Zij had mijn column gelezen en nodigt me uit om eens gezellig langs te komen. Dat stond al op mijn verlanglijstje, dus dat gaan we binnenkort eens doen. En ja, daar zal ik zeker een blog aan wijden. Maar goed, ik kreeg dus meteen zin in taarten bakken toen ik haar mail las. Om onze gezamenlijke Duitse achtergrond te vieren dacht ik eerst aan een Käsekuchen (kwarktaart), maar dat doen we toch maar een andere keer. Ik bak deze week een door mij ietwat aangepaste worteltjestaart uit het kookboek van Donna Hay, Modern Classics deel 2, mijn favoriete taartenboek. Heel gezond, ja, worteltjestaart, daar zullen we het maar op houden ?

Wat je nodig hebt

280 gram basterdsuiker 185 ml plantaardige olie 3 eieren 200 gram bloem 2 zakjes bakpoeder 2 eetlepels kaneel 1 eetlepel gemberpoeder snuf zout 500 gram geraspte wortel (doe dat vooral zelf, dat is echt veel lekkerder) 100 gram gebroken pecannoten (of een notenmix, ook lekker) flinke hand rozijnen bakpapier springvorm van 22 cm doorsnee

Eventueel: roomkaasglazuur 2 kuipjes roomkaas sap van 1 citroen poedersuiker

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Klop suiker met de olie 2-3 minuten met de mixer door. Voeg een voor een de eieren toe, meng goed. Roer dan bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gember door het suikermengsel. Voeg wortel, noten en rozijnen toe en roer totdat alles door elkaar zit. Er is even een moment dat je denkt: dit komt nooit goed, ik heb veel te veel wortel. Maar het komt echt goed. Doe het bakpapier op de bodem van de springvorm, vet de zijkanten goed in en giet dan het taartmengsel in de vorm. Dan 55-60 minuten in de oven. Zet de wekker! Daarna test je met een houten satéprikker of de taart gaar is. Dan komt het stokje dus bijna droog uit de taart. Je kunt het stokje ook meteen even tegen je lip aanhouden, als het warm aanvoelt is de taart goed. En nee, als je een houten (!!) stokje gebruikt, krijg je geen blaren. Laat de taart afkoelen en bestrijk eventueel met roomkaasglazuur. Roer daarvoor alle ingrediënten door elkaar. Proef of er meer suiker/citroen bij moet: klaar! Smakelijk!

Op de foto rechtsboven de worteltaart, onder de pecan pie en links een ricotta-abrikozentaart. Misschien geef ik daar het recept nog wel eens van..

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Bron: Bettina, Beeld: Bettina

Laatste nieuws